Bažantí koláč s pórom a slaninou
- 50 g masla
- 200 g slaniny nakrájanej na kocky
- 4 kusy póru, nakrájané na veľké kúsky
- 3 stopkové zelery, nakrájané na kúsky
- 3 mrkvy, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na plátky
- 2 bobkové listy
- 3 PL hladkej múky
- 300 ml jablčného muštu
- 500 ml kuracieho vývaru
- 2 PL smotany na varenie
- 6 bažantích pŕs, zbavených kože a nakrájaných na veľké kusy
- 3 PL celozrnnej horčice
- 1 PL jablčného octu
- 500 g lístkového cesta
- hladká múka, na posypanie
- vajce rozšľahané s trochou mlieka, na potretie
1. Na panvici roztopte maslo a slaninu opekajte 1 minútu, kým nezmení farbu. Pridajte pór, zeler, mrkvu a bobkový list a varte, kým zelenina nezmäkne. Múku vmiešajte do zeleniny, kým nezíska pieskovú farbu, potom prilejte jablčný mušt a zredukujte. Nalejte kurací vývar, premiešajte a potom pridajte smotanu. Okoreňte a potom všetko privedte do varu. Pridajte bažanta a jemne duste 20 minút, kým mäso a zelenina nezmäknú. Premiešajte horčicou a octom, potom vypnite oheň a nechajte vychladnúť.
2. Rúru rozohrejte na 220C. Zmes vyklopte do veľkej obdĺžnikovej formy na zapekanie. Listkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske, položte na misu a orežte okraje tak, aby zostal previs. Cesto potrite vajíčkom a podľa potreby ozdobte zvyškom cesta. Posypte trochou morskej soli. (Koláč možno teraz zmraziť až na 1 mesiac, pred pečením úplne rozmraziť.) Pečte 30-35 minút do zlatista. Pred podávaním vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť.
1. Na panvici roztopte maslo a slaninu opekajte 1 minútu, kým nezmení farbu. Pridajte pór, zeler, mrkvu a bobkový list a varte, kým zelenina nezmäkne. Múku vmiešajte do zeleniny, kým nezíska pieskovú farbu, potom prilejte jablčný mušt a zredukujte. Nalejte kurací vývar, premiešajte a potom pridajte smotanu. Okoreňte a potom všetko privedte do varu. Pridajte bažanta a jemne duste 20 minút, kým mäso a zelenina nezmäknú. Premiešajte horčicou a octom, potom vypnite oheň a nechajte vychladnúť.
2. Rúru rozohrejte na 220C. Zmes vyklopte do veľkej obdĺžnikovej formy na zapekanie. Listkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske, položte na misu a orežte okraje tak, aby zostal previs. Cesto potrite vajíčkom a podľa potreby ozdobte zvyškom cesta. Posypte trochou morskej soli. (Koláč možno teraz zmraziť až na 1 mesiac, pred pečením úplne rozmraziť.) Pečte 30-35 minút do zlatista. Pred podávaním vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť.