Závitky z platesy s paradajkami
2 porcie:
- 250 g čerstvého alebo mrazeného filé z platesy,
- citrónová šťava,
- soľ,
- biele korenie,
- zelená petržlenová vňať,
- hrsť žeruchy,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 1 lyžička hladkej múky na obalenie,
- 1 žĺtok,
- 1 cibuľa,
- 2 lyžice masla,
- 350 g paradajok,
- 3 lyžice šľahačky
Filé z platesy opláchneme pod studenou vodou a osušíme zabalením do utierky a ľahkým poklepávaním, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Petržlenovú vňať umyjeme, najemno nasekáme a nasypeme do misky. žeruchu tiež opláchneme a polovicu nastriháme do misky. Cesnak olúpeme, prelisujeme a pridáme k bylinkám. Vymiešame múku a žĺtok, osolíme a okoreníme. Rybie filé položíme na pracovnú podložku a potrieme bylinkovou zmesou. filé stočíme do ruličky, položíme na tanier a necháme 15 minút odležať v chlade. Olúpeme cibuľu a jemne ju nasekáme. Na panvici rozpustíme maslo a cibuľu podusíme. Vriacou vodou ovaríme paradajky, olúpeme ich, nakrájame a odstránime jadra. Dužinu pokrájame najemno a pridáme do panvice. Vymiešame smotanu, necháme 10 minút variť, osolíme a okoreníme. Rybie závitky položíme na rozvarené paradajky a necháme 10 minút pod pokrievkou dusiť. Tanier ozdobíme paradajkami a zvyškom žeruchy.
Príloha: ryža alebo zemiaky
Filé z platesy opláchneme pod studenou vodou a osušíme zabalením do utierky a ľahkým poklepávaním, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Petržlenovú vňať umyjeme, najemno nasekáme a nasypeme do misky. žeruchu tiež opláchneme a polovicu nastriháme do misky. Cesnak olúpeme, prelisujeme a pridáme k bylinkám. Vymiešame múku a žĺtok, osolíme a okoreníme. Rybie filé položíme na pracovnú podložku a potrieme bylinkovou zmesou. filé stočíme do ruličky, položíme na tanier a necháme 15 minút odležať v chlade. Olúpeme cibuľu a jemne ju nasekáme. Na panvici rozpustíme maslo a cibuľu podusíme. Vriacou vodou ovaríme paradajky, olúpeme ich, nakrájame a odstránime jadra. Dužinu pokrájame najemno a pridáme do panvice. Vymiešame smotanu, necháme 10 minút variť, osolíme a okoreníme. Rybie závitky položíme na rozvarené paradajky a necháme 10 minút pod pokrievkou dusiť. Tanier ozdobíme paradajkami a zvyškom žeruchy.
Príloha: ryža alebo zemiaky