Pórová polievka s treskou a krabmi
Dávky na 2 porcie:
- 1 mrkva,
- 2 lyžice masla,
- 120 g zemiakov,
- 250 g póru,
- 400 ml rybacieho základu,
- 250 g rybieho filé z tresky,
- 1/2 citróna na šťavu,
- soľ,
- mleté korenie,
- 100 g vareného mäsa kraba,
- 3 lyžice smotany,
- vetvička kôpru
Mrkvu oškrabeme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Na panvici rozpustíme maslo a strúhanú mrkvu krátko podusíme. Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na malé kocky a pridáme do hrnca. Z póru odkrojíme spodnú časť s korienkami a dôkladne ho umyjeme. pozdĺžne ho rozkrojíme, nakrájame na tenké plátky a pridáme do hrnca. Rybý základ zmiešame so štvrť litrom vody, prilejeme do hrnca, privedieme do varu a necháme 25 minút variť. Tresčie filé opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájame na kocky. Potrieme ju polovicou citrónovej šťavy, osolíme a okoreníme. Vmiešame varené krabie mäso a dáme ho do chladu. Polievku rozmixujeme. Podľa chuti pridáme zvyšok citrónovej šťavy, korenie a soľ. Do polievky vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Pridáme tresčiu a krabiu zmes a 5 minút povaríme na veľmi slabom plameni. Umytý kôpor nasekáme na veľmi jemno. Polievku rozdelíme do tanierov a posypeme kôprom.
Príloha: čerstvá bageta
Mrkvu oškrabeme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Na panvici rozpustíme maslo a strúhanú mrkvu krátko podusíme. Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na malé kocky a pridáme do hrnca. Z póru odkrojíme spodnú časť s korienkami a dôkladne ho umyjeme. pozdĺžne ho rozkrojíme, nakrájame na tenké plátky a pridáme do hrnca. Rybý základ zmiešame so štvrť litrom vody, prilejeme do hrnca, privedieme do varu a necháme 25 minút variť. Tresčie filé opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájame na kocky. Potrieme ju polovicou citrónovej šťavy, osolíme a okoreníme. Vmiešame varené krabie mäso a dáme ho do chladu. Polievku rozmixujeme. Podľa chuti pridáme zvyšok citrónovej šťavy, korenie a soľ. Do polievky vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Pridáme tresčiu a krabiu zmes a 5 minút povaríme na veľmi slabom plameni. Umytý kôpor nasekáme na veľmi jemno. Polievku rozdelíme do tanierov a posypeme kôprom.
Príloha: čerstvá bageta