Ligúrska rybia polievka

Dátum zverejnenia: So, 07/09/2022 - 00:03

Ingrediencie: 

- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 stredne veľký fenikel zbavený jadierok a nakrájaný
- 1 malá červená paprika, nasekaná nadrobno
- 2 PL nasekaného čerstvého oregana alebo 1 a 1/2 ČL sušeného oregana
- 4 stredne veľké  strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
- 1 PL paradajkovej pasty
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 3 šálky vývaru z morských plodov 
- 2 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na 1/2-palcové kocky
- 3/4 šálky paradajkového pretlaku
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie
- 500 g pevných bielych rybích steakov s hrúbkou cca 2,5 cm
- 350 g mušlí, opláchnuté
- Chrumkavý chlieb, nakrájaný na plátky a opečený, na servírovanie
- 1 citrón nakrájaný na kolieska na servírovanie

Postup prípravy: 

1. Vložte olej do tlakového hrnca, zvoľte stredný ohrev. Keď je olej horúci, pridajte cibuľu, fenikel, papriku a oregano a za občasného miešania varte 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak a za častého miešania varte cca minútu, kým nie je cesnak voňavý. Pridajte víno a varte 1 minútu, aby sa vyparila časť alkoholu. Odstavte z ohňa.

2. Pridajte vývar, zemiaky, paradajky, bobkový list, štipku soli a mleté čierne korenie. Rybu položte na vrch zeleniny, ale neponárajte ju. Uzamknite veko a nastavte hrniec na vysoký tlak na 5 minút. Uistite sa, že parný ventil je v polohe „Utesnenie“ a že tlačidlo „Keep Warm“ je vypnuté.

3. Keď uplynie čas varenia, rýchlo uvoľnite tlak. Preneste rybu na dosku na krájanie. Ak je to potrebné, odstráňte kožu a zlikvidujte ju. Rybu nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom.

4. Pridajte mušle do hrnca a veľmi jemne premiešajte, aby sa ponorili do varnej tekutiny. Zvoľte nízky ohrev a varte bez pokrievky, kým sa škrupiny neotvoria, 5 až 8 minút. Zlikvidujte všetky neotvorené mäkkýše. Polievku dochutíme soľou, čiernym korením a bobkový list vyhodíme. Vráťte rybu do hrnca a jemne premiešajte.

5. Podávajte guláš s chlebom a kolieskami citróna na boku.

0 hod
/
55 min
4
Hlasované
147
Postup prípravy: 

1. Vložte olej do tlakového hrnca, zvoľte stredný ohrev. Keď je olej horúci, pridajte cibuľu, fenikel, papriku a oregano a za občasného miešania varte 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak a za častého miešania varte cca minútu, kým nie je cesnak voňavý. Pridajte víno a varte 1 minútu, aby sa vyparila časť alkoholu. Odstavte z ohňa.

2. Pridajte vývar, zemiaky, paradajky, bobkový list, štipku soli a mleté čierne korenie. Rybu položte na vrch zeleniny, ale neponárajte ju. Uzamknite veko a nastavte hrniec na vysoký tlak na 5 minút. Uistite sa, že parný ventil je v polohe „Utesnenie“ a že tlačidlo „Keep Warm“ je vypnuté.

3. Keď uplynie čas varenia, rýchlo uvoľnite tlak. Preneste rybu na dosku na krájanie. Ak je to potrebné, odstráňte kožu a zlikvidujte ju. Rybu nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom.

4. Pridajte mušle do hrnca a veľmi jemne premiešajte, aby sa ponorili do varnej tekutiny. Zvoľte nízky ohrev a varte bez pokrievky, kým sa škrupiny neotvoria, 5 až 8 minút. Zlikvidujte všetky neotvorené mäkkýše. Polievku dochutíme soľou, čiernym korením a bobkový list vyhodíme. Vráťte rybu do hrnca a jemne premiešajte.

5. Podávajte guláš s chlebom a kolieskami citróna na boku.