Kokosové rybie kari s ryžou
- 250 g mrazenej bielej ryby, nakrájanej na kúsky
- 1 limetka, odšťavená
- 1 ČL mletej kurkumy
- 3 lyžice rastlinného oleja alebo ghee
- 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 polievková lyžica strúhaného zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 ČL mletého kmínu
- 2 ČL mletého koriandra
- ½-1 ČL čili vločiek alebo prášku, alebo podľa chuti
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 250 g pripravenej zmesi maslovej tekvice nakrájanej na kocky a sladkých zemiakov
- 200 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice tamarindovej pasty (voliteľné)
- malý zväzok koriandra, nahrubo nasekaný, alebo použite mätu
- varená ryža na podávanie (asi 250 g neuvarenej hmotnosti)
1. Rybu vložte do veľkej misy, pridajte ½ lyžičky soli a čerstvo mletého čierneho korenia, polovicu limetkovej šťavy a polovicu kurkumy. Jemne premiešajte, aby sa spojili. Odložte bokom.
2. V panvici na miernom ohni rozohrejte olej a cibuľu opečte do zmäknutia. Pridajte zázvor, cesnak, ½ ČL soli, korenie a zvyšnú kurkumu a varte ešte 2 minúty, kým nebude voňavá. Vmiešajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania ešte minútu povarte. Zmiešajte maslovú tekvicu a sladké zemiaky do žiaruvzdornej misky s kvapkou vody, prikryte a vložte do mikrovlnnej rúry na 3 minúty na vysoký výkon, kým zelenina nezmäkne. Vložte zmes do panvice s cibuľou a korením a premiešajte, aby sa spojila.
3. Pridajte kokosové mlieko, 180 ml vody, tamarindovú pastu, ak ju používate, a štipku soli a čierneho korenia a na miernom ohni duste 10-12 minút, kým nezhustne a nerozvonia.
4. Pridajte marinovanú rybu do horúcej kokosovej omáčky na panvici a varte 4-6 minút, kým sa ryba neuvarí. Počas varenia ho drevenou lyžicou rozdeľte na hrubé kúsky. Kari odstavte z ohňa, vmiešajte zvyšnú limetkovú šťavu a posypte čerstvým koriandrom a ihneď podávajte s ryžou.
1. Rybu vložte do veľkej misy, pridajte ½ lyžičky soli a čerstvo mletého čierneho korenia, polovicu limetkovej šťavy a polovicu kurkumy. Jemne premiešajte, aby sa spojili. Odložte bokom.
2. V panvici na miernom ohni rozohrejte olej a cibuľu opečte do zmäknutia. Pridajte zázvor, cesnak, ½ ČL soli, korenie a zvyšnú kurkumu a varte ešte 2 minúty, kým nebude voňavá. Vmiešajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania ešte minútu povarte. Zmiešajte maslovú tekvicu a sladké zemiaky do žiaruvzdornej misky s kvapkou vody, prikryte a vložte do mikrovlnnej rúry na 3 minúty na vysoký výkon, kým zelenina nezmäkne. Vložte zmes do panvice s cibuľou a korením a premiešajte, aby sa spojila.
3. Pridajte kokosové mlieko, 180 ml vody, tamarindovú pastu, ak ju používate, a štipku soli a čierneho korenia a na miernom ohni duste 10-12 minút, kým nezhustne a nerozvonia.
4. Pridajte marinovanú rybu do horúcej kokosovej omáčky na panvici a varte 4-6 minút, kým sa ryba neuvarí. Počas varenia ho drevenou lyžicou rozdeľte na hrubé kúsky. Kari odstavte z ohňa, vmiešajte zvyšnú limetkovú šťavu a posypte čerstvým koriandrom a ihneď podávajte s ryžou.