Gratinovaný zeler a údená makrela

Dátum zverejnenia: Št, 03/16/2023 - 16:33

Ingrediencie: 

- kúsok nesoleného masla
- 2 cibule, nakrájané na plátky
- 4 vetvičky tymiánu, otrhané listy
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 200 g plnotučného mlieka
- 200 g smotany na varenie
- 1 PL celozrnnej horčice
- 1 bobkový list
- 1 stredný zeler, olúpaný
- 2 údené filety makrely
- 1 PL panko strúhanky
- 1 PL nasekaných lieskových orieškov
- 30 g strúhaného syra 
- rukola na servírovanie

Postup prípravy: 

1. Na panvici rozpustite maslo, pridajte cibuľu a cesnak a smažte dozlatova. Medzitým dajte mlieko, smotanu, horčicu, bobkový list a štipku soli a korenia do hrnca a privedtde do varu, potom odstavte z ohňa.

2. Zeler nadrobno nakrájajte. Na dno zapekacej misy nasypte čast cibule a vložte do nej časť makrely, potom prikryte vrstvou zeleru. Opakujte, kým neminiete všetky ingrediencie, zakončite vrstvou zeleru. Nalejte smotanovú zmes (bobkový list vyhoďte), potom posypte strúhankou, lieskovými orieškami a syrom.

3. Nádobu prikryte alobalom a pečte v rúre pri 160ºC cca 45–60 minút (čas bude závisieť od toho, ako jemne ste zeler nakrájali). Na posledných 5 minút odstráňte alobal, aby ste získali zlatistú bublinkovú polevu. Podávame so šalátom.

0 hod
/
45 min
4
406
Postup prípravy: 

1. Na panvici rozpustite maslo, pridajte cibuľu a cesnak a smažte dozlatova. Medzitým dajte mlieko, smotanu, horčicu, bobkový list a štipku soli a korenia do hrnca a privedtde do varu, potom odstavte z ohňa.

2. Zeler nadrobno nakrájajte. Na dno zapekacej misy nasypte čast cibule a vložte do nej časť makrely, potom prikryte vrstvou zeleru. Opakujte, kým neminiete všetky ingrediencie, zakončite vrstvou zeleru. Nalejte smotanovú zmes (bobkový list vyhoďte), potom posypte strúhankou, lieskovými orieškami a syrom.

3. Nádobu prikryte alobalom a pečte v rúre pri 160ºC cca 45–60 minút (čas bude závisieť od toho, ako jemne ste zeler nakrájali). Na posledných 5 minút odstráňte alobal, aby ste získali zlatistú bublinkovú polevu. Podávame so šalátom.