Cestoviny s tuniakovo-syrovou miso mornay

Dátum zverejnenia: Št, 09/18/2025 - 23:06

Ingrediencie: 

- 400 g cestovín fusilli
- 3 čerstvé kukuričné ​​klasy, odrezať zrná
- 1 zväzok pažítky, nadrobno nasekanej
- 300 g tuniaka z konzervy, scedeného
- 125 g strúhanej mozzarelly
- 50 g strúhaného syra Gruyère
- kôra z 1 citróna

Karfiolové pyré
- ½ hlávky karfiolu, nakrájanej na ružičky
- 40 g nesoleného masla
- 2 PL miso pasty
- ½ hlávky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru

Syrová poleva
- 125 g strúhanej mozzarelly
- 50 g strúhaného syra Gruyère
- 25 g strúhaného syra grana padano alebo parmezán

Omáčka Mornay
- 40 g nesoleného masla
- 40 g hladkej múky
- 500 ml plnotučného mlieka izbovej teploty

Postup prípravy: 

1. Predhrejte gril na vysoký stupeň.

2. Na karfiolové pyré postavte stredne veľkú panvicu na stredný plameň. Pridajte maslo a miso pastu a premiešajte. Keď sa maslo a miso takmer rozpustia, pridajte karfiol a dobre ho obalte. Prilejte zeleninový vývar a pridajte aj cesnak. Nechajte prebublávať asi 20 minút alebo kým sa karfiol neuvarí a tekutina sa nezredukuje o tretinu.

3. Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou a uvarte cestoviny podľa pokynov na obale. Preceďte a nechajte vychladnúť.

4. Keď je karfiolová zmes hotová, vyberte cesnak. Zmes preložte do mixéra a rozmixujte do hladka (alebo ju nalejte do veľkej žiaruvzdornej misky a rozmixujte tyčovým mixérom). Ak chcete ešte hladšiu zmes, môžete ju prepasírovať cez sitko. Pyré dajte do samostatnej misky a odložte.

5. Na syrovú polevu zmiešajte ingrediencie v malej miske.

6. Na prípravu omáčky mornay začnite zápražkou. V plytkej zapekacej panvici na strednom ohni roztopte maslo. Teraz pridajte múku a dobre premiešajte drevenou lyžicou alebo metličkou, kým nezískate hustú pastu. Pomaly pridávajte mlieko a stále miešajte. Cesto rýchlo zhustne, tak pokračujte v miešaní! Chcete, aby cesto bolo krásne hladké a bez hrudiek.

7. Pridajte karfiolové pyré a vypnite oheň. Potom pridajte kukuricu, pažítku, tuniaka a uvarené cestoviny a dobre premiešajte. Pridajte mozzarellu a syr Gruyère a opäť dôkladne premiešajte. Posypte syrovou polevou.

8. Pečte pod horúcim grilom asi 10 minút dozlatista. Posypte citrónovou kôrou a podávajte.

0 hod
/
50 min
0
Postup prípravy: 

1. Predhrejte gril na vysoký stupeň.

2. Na karfiolové pyré postavte stredne veľkú panvicu na stredný plameň. Pridajte maslo a miso pastu a premiešajte. Keď sa maslo a miso takmer rozpustia, pridajte karfiol a dobre ho obalte. Prilejte zeleninový vývar a pridajte aj cesnak. Nechajte prebublávať asi 20 minút alebo kým sa karfiol neuvarí a tekutina sa nezredukuje o tretinu.

3. Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou a uvarte cestoviny podľa pokynov na obale. Preceďte a nechajte vychladnúť.

4. Keď je karfiolová zmes hotová, vyberte cesnak. Zmes preložte do mixéra a rozmixujte do hladka (alebo ju nalejte do veľkej žiaruvzdornej misky a rozmixujte tyčovým mixérom). Ak chcete ešte hladšiu zmes, môžete ju prepasírovať cez sitko. Pyré dajte do samostatnej misky a odložte.

5. Na syrovú polevu zmiešajte ingrediencie v malej miske.

6. Na prípravu omáčky mornay začnite zápražkou. V plytkej zapekacej panvici na strednom ohni roztopte maslo. Teraz pridajte múku a dobre premiešajte drevenou lyžicou alebo metličkou, kým nezískate hustú pastu. Pomaly pridávajte mlieko a stále miešajte. Cesto rýchlo zhustne, tak pokračujte v miešaní! Chcete, aby cesto bolo krásne hladké a bez hrudiek.

7. Pridajte karfiolové pyré a vypnite oheň. Potom pridajte kukuricu, pažítku, tuniaka a uvarené cestoviny a dobre premiešajte. Pridajte mozzarellu a syr Gruyère a opäť dôkladne premiešajte. Posypte syrovou polevou.

8. Pečte pod horúcim grilom asi 10 minút dozlatista. Posypte citrónovou kôrou a podávajte.