Vegánsky hubový wellington

Dátum zverejnenia: Po, 06/06/2022 - 02:23

Ingrediencie: 

- 500 g šampiňónov
- 8 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 vetvičky čerstvej šalvie
- 8 strúčikov cesnaku
- olivový olej na pokvapkanie
- zmes - 4 sušené paradajky nakrájané na tenké plátky plus 3 PL olivového oleja
- 4 banánové šalotky nakrájané na tenké plátky
- 1 mrkva, olúpaná a najemno nastrúhaná
- 1 stopka zelerová, nakrájaná na kocky
- 200 g uvarených gaštanov
- 200 g pekanových orechov
- 200 ml červeného vína
- 2 ½ PL brusnicovej omáčky
- 1 bobkový list
- ½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- ½ ČL mletej škorice
- 100 g strúhanky
- 2 x 320 g pláty hotového rolovaného vegánskeho lístkového cesta
- 2 PL nesladeného rastlinného mlieka
- 1 lyžica javorového sirupu

Postup prípravy: 

1. Rúru vyhrejeme na 200°C. Roztrieďte huby a vyberte 10 z nich, ktoré vyzerajú najlepšie, pričom sa uistite, že vám zostane asi 300 g húb. 10 odložených húb položte na kúsok alobalu s polovicou čerstvých byliniek (tymián, rozmarín, šalvia) a 3 celými strúčikmi cesnaku. Pokvapkajte olivovým olejom, pridajte soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie, potom pevne zabaľte do alobalu a pečte 30 minút.

2. Do veľkej hlbokej panvice na miernom ohni nalejte lyžicu oleja zo sušených paradajok, pridajte šalotku a opekajte 5 minút, kým nezmäkne. Pridajte sušené paradajky a pretlačte k nim zvyšné strúčiky cesnaku, potom miešajte 1 minútu. Zvyšné bylinky nasekajte nadrobno, pridajte ich do panvice k mrkve a zeleru a varte za stáleho miešania 4-5 minút.

3. Medzitým vysypte zvyšné huby do robota, nasekajte ich najemno a dajte ich do misy. Vyčistite misku robota, pridajte polovicu gaštanov a všetky pekanové orechy, potom šľahajte na hrubú strúhanku. Zvyšné gaštany nahrubo nasekáme a odložíme.

4. Pridajte mleté ​​šampiňóny do panvice, zvýšte oheň na vysoký stupeň a varte 10 minút, kým sa huby nerozvaria. Zalejeme červeným vínom, pridáme brusnicovú omáčku a bobkový list. Varte 6-7 minút, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Znížte oheň, pridajte muškátový oriešok a škoricu a potom miešajte 1 minútu.

5. Opečené huby vyberte z alobalu (odložte bokom) a do veľkej misy nalejte všetku tekutinu, ktorá zostala vo fólii. Do misy pridáme nahrubo nasekané gaštany, strúhanku a rozšľahané orechy a potom všetko spolu premiešame lyžicou.

6. Pridajte hubovú zmes (najskôr odstráňte bobkový list) do misy a všetko spolu premiešajte, aby vznikla hustá zmes. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

7. Jeden plát cesta rozvaľkáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Polovicu vychladnutej hubovej zmesi rozotrite pozdĺžne do stredu cesta, potom ho rukami vyformujte do plochého obdĺžnikového tvaru, pričom na každej strane nechajte aspoň 5 cm čistého cesta. Opečené šampiňóny poukladáme na vrch zmesi v 2 úhľadných radoch (pečený cesnak a bylinky vyhodíme). Na vrch navrstvíme zvyšok hubovej zmesi, pričom celé huby úplne obalíme. 

8. Natrite trochu rastlinného mlieka na cesto kolo plnky. Na plnku položte druhý plát cesta a dobre ho uhlaďte, pričom sa uistite, že v ňom nie sú žiadne vzduchové bubliny. Okraje utesnite tak, že pláty cesta po celom obvode plnky prstami pritlačíte k sebe. Odrežte prebytok, ponechajte 1,5 cm cesta na okrajoch. Pomocou vidličky zatlačte všetky okraje cesta, aby sa pečivo pevne uzavrelo.

9. Nožom urobte krížový vzor cez vrch cesta a prepichnite niekoľko vetracích otvorov v hornej časti. Ak sa cítite kreatívne, vyrežte z prebytočného cesta niekoľko ozdobných tvarov, natrite ich spodnú časť rastlinným mliekom a kdekolvek prilepte ich na vrch. Plech vložíme na 20 minút do chladničky, aby sa vychladil a stuhol.

10. Jedlo vyberieme z chladničky, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 minút.

11. Zmiešame javorový sirup a 2 PL rastlinného mlieka do malej misky a vytvoríme tak polevu. Po 25 minútach vyberieme jedlo z rúry a celé ho potrieme polevou. Vráťte do rúry a pečte do zlatista a chrumkava – ešte asi 25 minút. Nakrájajte na plátky ihneď podávajte.

 

2 hod
/
0 min
9
495
Postup prípravy: 

1. Rúru vyhrejeme na 200°C. Roztrieďte huby a vyberte 10 z nich, ktoré vyzerajú najlepšie, pričom sa uistite, že vám zostane asi 300 g húb. 10 odložených húb položte na kúsok alobalu s polovicou čerstvých byliniek (tymián, rozmarín, šalvia) a 3 celými strúčikmi cesnaku. Pokvapkajte olivovým olejom, pridajte soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie, potom pevne zabaľte do alobalu a pečte 30 minút.

2. Do veľkej hlbokej panvice na miernom ohni nalejte lyžicu oleja zo sušených paradajok, pridajte šalotku a opekajte 5 minút, kým nezmäkne. Pridajte sušené paradajky a pretlačte k nim zvyšné strúčiky cesnaku, potom miešajte 1 minútu. Zvyšné bylinky nasekajte nadrobno, pridajte ich do panvice k mrkve a zeleru a varte za stáleho miešania 4-5 minút.

3. Medzitým vysypte zvyšné huby do robota, nasekajte ich najemno a dajte ich do misy. Vyčistite misku robota, pridajte polovicu gaštanov a všetky pekanové orechy, potom šľahajte na hrubú strúhanku. Zvyšné gaštany nahrubo nasekáme a odložíme.

4. Pridajte mleté ​​šampiňóny do panvice, zvýšte oheň na vysoký stupeň a varte 10 minút, kým sa huby nerozvaria. Zalejeme červeným vínom, pridáme brusnicovú omáčku a bobkový list. Varte 6-7 minút, kým sa väčšina tekutiny neodparí. Znížte oheň, pridajte muškátový oriešok a škoricu a potom miešajte 1 minútu.

5. Opečené huby vyberte z alobalu (odložte bokom) a do veľkej misy nalejte všetku tekutinu, ktorá zostala vo fólii. Do misy pridáme nahrubo nasekané gaštany, strúhanku a rozšľahané orechy a potom všetko spolu premiešame lyžicou.

6. Pridajte hubovú zmes (najskôr odstráňte bobkový list) do misy a všetko spolu premiešajte, aby vznikla hustá zmes. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

7. Jeden plát cesta rozvaľkáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Polovicu vychladnutej hubovej zmesi rozotrite pozdĺžne do stredu cesta, potom ho rukami vyformujte do plochého obdĺžnikového tvaru, pričom na každej strane nechajte aspoň 5 cm čistého cesta. Opečené šampiňóny poukladáme na vrch zmesi v 2 úhľadných radoch (pečený cesnak a bylinky vyhodíme). Na vrch navrstvíme zvyšok hubovej zmesi, pričom celé huby úplne obalíme. 

8. Natrite trochu rastlinného mlieka na cesto kolo plnky. Na plnku položte druhý plát cesta a dobre ho uhlaďte, pričom sa uistite, že v ňom nie sú žiadne vzduchové bubliny. Okraje utesnite tak, že pláty cesta po celom obvode plnky prstami pritlačíte k sebe. Odrežte prebytok, ponechajte 1,5 cm cesta na okrajoch. Pomocou vidličky zatlačte všetky okraje cesta, aby sa pečivo pevne uzavrelo.

9. Nožom urobte krížový vzor cez vrch cesta a prepichnite niekoľko vetracích otvorov v hornej časti. Ak sa cítite kreatívne, vyrežte z prebytočného cesta niekoľko ozdobných tvarov, natrite ich spodnú časť rastlinným mliekom a kdekolvek prilepte ich na vrch. Plech vložíme na 20 minút do chladničky, aby sa vychladil a stuhol.

10. Jedlo vyberieme z chladničky, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 minút.

11. Zmiešame javorový sirup a 2 PL rastlinného mlieka do malej misky a vytvoríme tak polevu. Po 25 minútach vyberieme jedlo z rúry a celé ho potrieme polevou. Vráťte do rúry a pečte do zlatista a chrumkava – ešte asi 25 minút. Nakrájajte na plátky ihneď podávajte.