Gurmánske hubové rizoto
Ingrediencie:
6 šálok kuracieho vývaru
3PL olivového oleja
500g natenko nakrájaných šampiňónov Portobello
500g natenko nakrájaných plátkov pečiarky dvojvýtrusnej
2 na kocky nakrájané šalotky
1 a pol šálky ryže
½ šálky suchého bieleho vína
morská soľ
mleté čierne korenie
3PL nakrájanej pažítky
4PL masla
1/3 šálky strúhaného parmezánu
V hrnci zohrejeme vývar na nízkej teplote. Do hrnca s teplým vývarom pridáme 2 PL olivového oleja na strednej teplote. Pridáme huby a varíme do mäkka, asi 3 minúty. Keď sú huby mäkké, zmes si odložíme na bok. Na panvicu vylejeme 1PL olivového oleja a jemne popražíme šalotku. Pridáme ryžu a miešame asi 2 minúty, kým sa neobalí olejom. Keď ryža nadobudne bledozlatú farbu a prilejeme víno. Miešame pokiaľ ryža všetko víno neabsorbuje. Do ryže prilejeme ½ šálky vývaru a taktiež miešame dovtedy, kým ryža vývar absorbuje. Postup s vývarom opakujeme stále dokola pridávaním ½ šálky. Ento postup by mal trvať 15-20 minút. Odstráňte tekutú zmes zo sporáka, pridajte huby, maslo, pažítku a parmezán. Dochuťte soľou a čiernym korením.
V hrnci zohrejeme vývar na nízkej teplote. Do hrnca s teplým vývarom pridáme 2 PL olivového oleja na strednej teplote. Pridáme huby a varíme do mäkka, asi 3 minúty. Keď sú huby mäkké, zmes si odložíme na bok. Na panvicu vylejeme 1PL olivového oleja a jemne popražíme šalotku. Pridáme ryžu a miešame asi 2 minúty, kým sa neobalí olejom. Keď ryža nadobudne bledozlatú farbu a prilejeme víno. Miešame pokiaľ ryža všetko víno neabsorbuje. Do ryže prilejeme ½ šálky vývaru a taktiež miešame dovtedy, kým ryža vývar absorbuje. Postup s vývarom opakujeme stále dokola pridávaním ½ šálky. Ento postup by mal trvať 15-20 minút. Odstráňte tekutú zmes zo sporáka, pridajte huby, maslo, pažítku a parmezán. Dochuťte soľou a čiernym korením.