Farro s restovanými hubami

Dátum zverejnenia: Po, 01/04/2021 - 00:43

Ingrediencie: 

1 hrnček farro

1zväzok špenátu (asi 220 g)

soľ

½ šálky olivového oleja

2 stredne veľké šalotky, olúpané, pozdĺžne rozkrojené 

2 strúčiky cesnaku, drvené

tymián

2 bobkové listy

4 lyžice nesolených pražených arašidov 

8 kusov húb shiitake, nakrájané na kúsky

8 kusov hlivy ustricovitej, nakrájané na kúsky

2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup prípravy: 

Farro namočíme do 6 hrnčekov studenej vody vo veľkej mise na 1–2 hodiny

Špenát uvaríme vo veľkom hrnci v bohato osolenej vode, len kým nie je zvädnutý a jasne zelený, asi 45 sekúnd. Ihneď premiestníme do veľkej misy s ľadovou vodou aby čo najrýchlejšie vychladol. Špenát scedíme a jemne vytlačíme, aby sa odstránila prebytočná tekutina.

Zmiešame špenát, ¼ šálku oleja a ¼ šálky vody v mixéri a miešame dohladka, asi 2 minúty. Precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných väčších kusov. Zakryjeme a odložíme.

Farro scedíme a vložíme do veľkého hrnca spolu so šalotkou, cesnakom, tymiánom, bobkovými listami a 8 šálkami vody. Privedieme do varu na stredne vysokej teplote, potom znížime teplotu a za občasného miešania dusíme domäkka, kým farro nebude jemné, ale stále al dente, cca 12–18 minút. Precedíme, vyhodíme bobkové listy a vrátime do hrnca. Niekoľko arašidov odložte na ozdobu, ostatné nahrubo nasekáme a pridáme k farru.

Rúru predhrejeme na 220 °, do misky dáme huby a ¼ olivového oleja. Huby uložíme na mriežku umiestnenú na plechu (vďaka tomu cirkuluje teplo všade okolo a huby budú chrumkavé). Dochutíme soľou a pražíme, kým nie sú hnedé, mäkké a po okrajoch chrumkavé cca 25–30 minút. Nechame vychladnúť, vrátime do misy a primiešajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a odložíme.

Do farra pridáme 3 lyžice vody a jemne zohrejeme na stredne nízkej teplote. Odstavíme z ohňa a primiešajte len toľko špenátového pyré, aby sme pokryli zrná, polejeme 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Pokvapkáme olejom a dochutíme soľou.

Farro servírujeme do plytkých misiek a na vrch uložíme huby. Pokvapkáme ešte trochou oleja; navrch jemne nastrúhame rezervované arašidy.

1 hod
/
0 min
16
416
Postup prípravy: 

Farro namočíme do 6 hrnčekov studenej vody vo veľkej mise na 1–2 hodiny

Špenát uvaríme vo veľkom hrnci v bohato osolenej vode, len kým nie je zvädnutý a jasne zelený, asi 45 sekúnd. Ihneď premiestníme do veľkej misy s ľadovou vodou aby čo najrýchlejšie vychladol. Špenát scedíme a jemne vytlačíme, aby sa odstránila prebytočná tekutina.

Zmiešame špenát, ¼ šálku oleja a ¼ šálky vody v mixéri a miešame dohladka, asi 2 minúty. Precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných väčších kusov. Zakryjeme a odložíme.

Farro scedíme a vložíme do veľkého hrnca spolu so šalotkou, cesnakom, tymiánom, bobkovými listami a 8 šálkami vody. Privedieme do varu na stredne vysokej teplote, potom znížime teplotu a za občasného miešania dusíme domäkka, kým farro nebude jemné, ale stále al dente, cca 12–18 minút. Precedíme, vyhodíme bobkové listy a vrátime do hrnca. Niekoľko arašidov odložte na ozdobu, ostatné nahrubo nasekáme a pridáme k farru.

Rúru predhrejeme na 220 °, do misky dáme huby a ¼ olivového oleja. Huby uložíme na mriežku umiestnenú na plechu (vďaka tomu cirkuluje teplo všade okolo a huby budú chrumkavé). Dochutíme soľou a pražíme, kým nie sú hnedé, mäkké a po okrajoch chrumkavé cca 25–30 minút. Nechame vychladnúť, vrátime do misy a primiešajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a odložíme.

Do farra pridáme 3 lyžice vody a jemne zohrejeme na stredne nízkej teplote. Odstavíme z ohňa a primiešajte len toľko špenátového pyré, aby sme pokryli zrná, polejeme 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Pokvapkáme olejom a dochutíme soľou.

Farro servírujeme do plytkých misiek a na vrch uložíme huby. Pokvapkáme ešte trochou oleja; navrch jemne nastrúhame rezervované arašidy.