Návnady z Vašej kuchyne

Dátum zverejnenia: Ne, 12/11/2016 - 10:02

Návnady z Vašej kuchyne

Niekedy nie je na škodu uprednostniť krmivo ktoré si môžete vyrobiť sami z potravín ktoré nájdete bežne vo svojej kuchyni pred tým kupovaným. Základom je vedieť čo idete loviť, kedy, a akým spôsobom. Veľa rybárov, hlavne začínajúcich má mylnú predstavu že najlepšie je použiť červy čo nie je až tak celkom pravda a v prípade prípravy vlastného krmiva sa domnievajú že krmivo musí byť slizké, mazľavé a zapáchajúce. Vo veľa prípadoch to nie je pravda.

Ryba nie je veľmi inteligentný tvor hoci vie niekedy inštinktívne prekvapiť. V podstate viete na svoj háčik použiť bežné suroviny ako kúsok chleba, kuracie mäso, kukuricu, syr prípadne slaninu. Musíte byť opatrný aby suroviny neboli nakazené nebezpečnými baktériami a nepoškodili zdravie a kondíciu rýb keďže choroby sa vo vode prenášajú veľmi rýchlo a vedia zasiahnuť a zabiť veľa rýb.

Veľmi obľúbeným krmivom je hlavne u začínajúcich rybárov vločkové gule. Vyrobíte si ich veľmi jednoducho a to tak že najemno nasekáte obilné vločky a prilejete vodu. Následne musíte zmes dobre rozmiešať do podoby aby sa dala dobre tvarovať do guličiek a napichovať na rybársky háčik.

Ďalšou veľmi lacnou a domácou návnadou sú rozdrvené sušienky ktoré je dostať vo všetkých supermarketoch zmiešané s páchnucou potravinou napríklad s pomletou hydinovou pečeňou a červami. Do zmesi stačí jednoducho pridať trošku vody a vytvoriť hmotu ktorá sa dá tvarovať a napichovať na háčik. Z touto hmotou môžete prikrmovať aj vo väčšom množstve na vami vybranom mieste na vode aby ste prilákali čo najviac rýb.

Veľmi obľúbenou a lacnou alternatívou je kŕmenie kukuricou. Jednoducho nastoknite na háčik kukuričné jadrá v takom množstve aby zakryli celý háčik. Touto metódou je vhodné chytať pleskáče.

 

Korisť ak návnada

Vysokej obľube sa teší návnada vytvorená z nasekanej morčacej pečene a malých pomletých rýb. Táto hmota je zapáchajúca ale účinná hlavne na sumce. Morčacia pečeň je vhodnejšia alternatíva ako kuracia lebo je tvrdšia, ľahšie sa tvaruje a ryby ju obľubujú viac.

Ak chcete vsadiť na istotu a Vaša rybačka je zameraná na sladkovodné ryby ako napríklad pleskáč je najvhodnejšie použiť kobylku. Kobylky si môže nachytať sami na lúke alebo si ich jednoducho zakúpiť v obchode s návnadami. Háčik prevlečte kobylke cez chrbát tak aby bola kobylka pod vodnou hladinou v horizontálnej polohe.

Pri love pstruhov je dobre použiť ako návnadu rôzne vodné bezstavovce ktoré žijú v danom vodnom toku kde sa chystáte na lov. Ide najmä o pijavice, slimáky a vodné červy. Je dobre používať miestne návnady lebo ryby ich dobre poznajú a s ľahkosťou sa na nich vrhnú.

 

Miešané návnady

V podstate výraz miešané návnady nám hovorí že ide o miešanie resp. napodobňovanie návnad ktoré sa podobajú tomu čo už raz ryba skonzumovala. Táto návnada by mala byť hlavne zapáchajúca. Zmes si pripravíte aj sami z čohokoľvek čo nájdete doba a zapácha ide o skoro všetky druhy potravín ako dlho zrejúce syry, slanina, surové hydinové vnútornosti prípadne krv. Všetko je potrebné namlieť na jemno a pomocou vody vymiešať dobre tvarovateľnú hmotu. Niektorý rybári tvrdia že na škodu nemusí byť aj pridanie štipky sódy bikarbóny. Táto zmes je určená najmä na chytanie väčších dravých rýb ako sumec alebo šťuka.

 

Umelé návnady

Najčistejšie rybačka pre rybára je používanie umelých nástrah a vnadidiel. Ide o blyskáče a rôzne napodobneniny malých rýb. Základným pravidlom je aby sa návnada podoba tvarom tela malej rybke, aby sa ligotala a napodobňovala pohyb rybky vo vode.

 

Vždy je potrebné vedieť aký druh ryby je našou prioritou a podľa toho taktiež prispôsobovať veľkosť návnady. Rybár musí poznať ako ryba vyzerá a okrem iných vecí aj aké má ryba veľké ústa. Použitím priveľkej návnady neulovíme menšiu rybu ako napríklad pleskáča ktorý sa síce chytá ľahko ale má veľmi malé ústa. Takáto ryba nám našu návnadu napichnutú na háčiku ohlodá až kým neostane prázdny háčik a následne odíde lebo nami nahodená návnada bola pre rybu príliš veľká aby ju zhltla aj s háčikom na jeden hlt.