Dlhá cesta lososa

Dátum zverejnenia: St, 06/28/2017 - 10:32

Napriek tomu, že sa rozmnožujú, rodia a často aj hynú v riekach, ich domovom je more. Prvé lososyputujú do riek už skoro na jar a zdržujú sa v nich celé leto až do jesene. Putujú tam aj pred neresom,čo je obdobie august-september. Jarné „sťahovanie“ je ovplyvnené topením ľadovcov a povodňami.Neresenie u lososov prebieha v zimných mesiacoch. Čím je voda teplejšia, tým neskorší je neres.

Výkony lososov počas cesty na neresiská sú neuveriteľné. Plávajú proti prúdu denne 5-6 hodínv skupinách po 30-40kusov a zdolajú 12-15km. Pozorovaný losos prekonal za 82 hodín vzdialenosť136km. Prekážky zdolávajú skokmi dlhými 2-3 metre. Dokážu však vyskočiť aj 5 metrov vysoko. Pritakýchto manévroch sa lososy nezaobídu bez zranení, čo často končí ich úhynom.

Miestom neresenia sú horské bystriny s c hladnou vodou a piesočnatým dnom. Na vyhliadnutommieste samička vyrýva 1 meter dlhé priehlbiny, ktoré následne očistí od kameňov pomocouchvostovej plutvy. Do pripravenej priehlbiny samička ukladá postupne 10-30 tisíc ikier, na ktorésamček ihneď vypúšťa mlieč. Ikry sú v priemere 5-6mm veľké a ukladanie do priehlbiny prebiehav ranných hodinách a môže trvať aj vyše týždňa. Oplodnené ikry samička zakrýva pieskom. Keď bolneres v novembri, liahne sa v marci až apríli.

Po nerese sa lososy vracajú späť do mora. Väčšina lososov však zahynie kvôli tomu, že sú vysilenéa vyčerpané. Pri najväčšom šťastí losos počas svojho života prežije 3-5 ciest do neresísk.

Keď sa mladé lososy po1-2 rokoch cítia dostatočne silné, vyberú sa do mora, avšak stále sa zdržiavajúna ústi rieky, kde sa narodili.

Lososy dospejú v mori za1-4 roky a potom pocítia volanie a vyberú sa na neľahkú cestu založiť nové potomstvo.

 

ISBN 0231-8768 Poľovníctvo a rybárstvo 1997

 

83
1221