Vydra riečna

Dátum zverejnenia: Po, 10/17/2016 - 15:27

Vydra riečna (Lutralutra L.)

Jej areál je v Európe, Ázii a v severnej Afrike. Na Slovensku sa v minulosti vyskytovala častejšie, ale reguláciou vodných tokov, ich znečisťovaním stratila ekologické predpoklady na svoju existenciu. Vplyvom celoročnej ochrany sa však toto vzácne zviera udržalo pri všetkých vodách, ktoré jej poskytujú dosť pokoja, úkrytu a potravy. V súčasnosti obýva už len čisté horské potoky a rieky. Pre vydru je charakteristický dlhý (30 – 50 cm) chvost, ktorý je na priereze okrúhly a dozadu kužeľovité zúžený, ako aj plávajúce blany medzi prstami. Má krátke ušnice, ktoré nevyčnievajú zo srsti, veľké a vypuklé oči a jemnú hustú podsadu. Krycia srsť je hnedá lesklá. Vydra dosahuje hmotnosť 6 až 14 kg. Vzorec jej chrupu je 3141/2132=36

Cez deň sa ukrýva v diere, ktorú si vyhrabáva s východom pod vodou a s vetracím otvorom na brehu. Na lov vychádza v noci. Vo vode loví ryby, raky a obojživelníky, na brehu, často aj pomerne ďaleko od vody, loví rozličné vodné cicavce a vtáky, okrem toho žerie aj vajcia a hmyz. Ak sa premnoží, spôsobuje veľké škody v potokoch s intenzívnym chovom pstruhov a lipňov a pri rybníkoch. Jej kožušina je veľmi cenná a trvanlivá. Gravidita trvá najčastejšie 61 – 63 dní. Samici sa raz do roka uliahne v brlohu 2 – 5 mláďat. Oči sa im otvárajú na 35. deň a pohlavne dospievajú v 18 mesiacoch. Vydra je celoročne chránená ako ohrozený druh.

10
105