Sušenie jedla dymom a vzduchom

Pri prežití nie je k dispozícií chladnička alebo mraznička na uskladnenie potravy. Ak nebudeš konať rýchlo, všetko jedlo sa ti pokazí.

 

Vlhkosť potravín rýchlo priťahuje plesne a baktérie. Ak chceš jedlo skladovať určitý čas, musíš ho vysušiť. V teplom a suchom podnebí môžeš suché, nemastné mäsá (napríklad rybu, hydinu) a zeleninu usušiť na vzduchu. Malé kúsky mäsa alebo zeleniny ulož na kamene alebo ich v teplom, slnečnom počasí zaves na konáre tak, aby ich podľa možností ovieval teplý vánok, až kým úplne nevyschnú. To však nejaký čas trvá, a práve preto musíš dávať pozor na to, aby sa jedlo nezačalo kaziť, aby ho neukradlo nejaké zviera alebo aby sa doň nepustil hmyz. Rýchlejším spôsobom sušenia je údenie. Prostredníctvom údenia vlhkosť z potravy odchádza. Vynikajúcim spôsobom údenia je, ak jedlo umiestniš nad silne dymiaci oheň na rošte z vetiev. Horiace plamene môžeš zmeniť na dym tak, že na oheň naložíš  také množstvo zelených listov a trávy, až ho takmer zahasíš. Nedovoľ, aby oheň blkotal, veď jedlo nechceš upiecť. Sušené jedlo môžeš pred konzumáciou namočiť vo vode, počas toho opäť nasiakne vlhkosť a je pripravené na pečenie.