Príprava ryby

Podarilo sa ti uloviť rybu. Máš surovinu na jedno z najvynikajúcejších jedál pre tých, ktorí prežili. Rybu si môžeš pripraviť podľa nasledujúcich krokov.

 

Prvým krokom prípravy ryby je odstránenie jej vnútornosti. Na to budeš potrebovať veľmi silný nôž, preto buď opatrný! Vezmi ryby a narež jej brucho od krku až k chvostu (A). Potom ju roztvor a vyber vnútornosti (B). Vypláchni telesnú dutinu, odrež chvost a plutvy. Tým je ryba pripravená, aby si ju upiekol (C). Pri jedení dávaj pozor, aby si neprehltol tenké kosti. Druhým spôsobom prípravy ryby je filetovanie. V tom prípade rybu rovnako ako v prvom prípade otvor a vyčisti. Potom odrež všetky plutvy, chvost a hlavu (D). Po tomto úkone stiahni mäso ryby z kostry. Tak získaš pekné kusy mäsa bez kostičiek, ktoré rýchlo upečieš nad ohňom (E a F). Kosti z ryby nezahoď. Rebrá rýb sú totiž mimoriadne ostré, preto z nich môžeš vytvoriť hoci aj ihlu. Môže sa stať, že počas filetovania vyjde nazmar príliš veľa hodnotného mäsa. V takom prípade sa vráť k prvému spôsobu.