Pečenie na ohni

Iba blkotajúci oheň a nejaké znalosti o príprave jedla potrebuješ na to, aby si upiekol vynikajúce jedlo na konci dňa stráveného v prírode.

 

Najjednoduchšie môžeš nad ohňom piecť tak, že na ražeň napichneš nejaké mäso alebo zeleninu a zavesíš ich nad oheň. Z palíc si môžeš vyrobiť hoci aj grilovací rošt. Môžeš ho umiestniť nad oheň tak, že do každého rohu kamennej kôpky zapichneš po jednej podpere v tvare Y. Je dôležité, aby sa mäso dostatočne prepieklo. Môže sa totiž stať, že oheň opraží len povrch mäsa, zvnútra však zostane surové. Či sa mäso prepieklo, skontroluješ tak že do druhej časti mäsa, blízko kosti, zapichneš ražeň alebo ostrý nôž. Keď je vytekajúca šťava krvavá, mäso je ešte surové. Ak je tekutina čistá, mäso je jedlé. Pri prežití môžeš jedlo upiecť aj inými spôsobmi. Malé rybky a tenké kusy mäsa upečieš aj priamym uložením na čisté skaly rozžeravené plameňmi (pozri na obrázkoch nižšie). Môžeš urobiť aj tak, že mäso zabalíš do rastlín, potom „balíček“ zahrnieš zeminou a nad ním založíš oheň. Teplo upečie mäso v balíčku a zem zabráni tomu, aby sa spálilo.