Parná jama


Možno si myslíš, že umiestnenie jedla do parnej jamy nie je najlepším spôsobom varenia. Nenechaj sa pomýliť! V nasledujúcej časti sa môžeš dozvedieť, ako si pripraviť dokonalé jedlá.

 

Parná jama je pri prežití vynikajúcim spôsobom prípravy jedla, keďže z jedla zachová to najlepšie. Vykop krátkym asi 30 cm hlboký jarok do zeme, následne založ v jarku oheň.  Potom nad jarok vyrob zo suchých palíc mrežu a na palice naukladaj kamene (A). Kamene sa prehrejú a popadajú do jamy. Keď oheň dohorieva, palicami zameť pahrebu a do stredu jamy zapichni jednu dlhú palicu. Potom nahrubo pokry kamene hustou, zelenou trávou (B). Svoje jedlo zabaľ do väčšieho množstva zeleného lístia, ulož ho na lôžko z trávy a celý jarok zakry ďalšou vrstvou trávy (C), resp. zeminy. Teraz vytiahni zapichnutú palicu. Do diery, ktorá po nej ostala, nalej trochu vody, naplň ju zeminou a počkaj asi 20 minút (D). Kamene, ktoré vnútri jamy vyžarujú teplo, dokonale uvaria tvoje jedlo. Musíš ho už len opatrne vykopať, rozbaliť a skonzumovať.