Jednoduché jedlá z rastlín, ktoré sa dajú bezpečne konzumovať


Príroda prekypuje chutnými a jedlými vecami, len musíš vedieť, kde ich hľadať ...

 

Niektoré silne jedovaté rastliny sa podobajú na jedlé. Preto budeš potrebovať vynikajúci botanický návod a vyžiada si pomoc znalej dospelej osoby! Existuje však niekoľko bežných rastlín, ktoré ľahko nájdeš aj v situácii, keď ide o prežitie. Mladá žihľava je jedlá, navyše obsahuje vitamíny, železo a bielkoviny. Zbieraj len najmladšie vrchné listy rastlín (samozrejme, s rukavicami). Listy uvar vo vode – tým sa stratia pŕhlivé látky a listy sa môžu bezpečne konzumovať. Na konci leta v prírode nájdeš aj černice a maliny, ktoré môžeš konzumovať hneď, keď ich pozbieraš a umyješ. Už vieš, že z ihličia je možné pripraviť výživný nápoj, šiška zas obsahuje chutné semená, ktoré môžeš konzumovať rovnako surové, ako aj pražené. V situácií prežitia môžeš jesť hoci aj žalude, aj keď bez varenia je ich chuť hrozná. Odstráň škrupinu, žalude uvar aj viackrát. Pri každom varení použi čistú vodu, tak sa ich chuť stane menej horkou. Nezasvätený pozorovateľ si môže ľahko pomýliť jedlé huby s nejakým podobným, jedovatým druhom húb. Preto je veľmi riskantné konzumovať huby (môže to byť aj životunebezpečné)! Ľudia, ktorí zbierajú huby, pred konzumáciou dajú všetky huby prekontrolovať  odborníkovi. V situácii, keď ide o prežitie a nie si si stopercentne istý, či je daný druhy jedlý, sa húb radšej vyvaruj.