Peán, Podberák, Merací pás, Nôž
Podberák
Menšie ryby sa dajú bez problémov vyloviť na breh pomocou prúta, ale čo, ak sa nám podarilo chytiť rybu ťažkú 6, 10 alebo dokonca 20 kilogramov? Ak by sme tieto ryby chceli vytiahnuť z vody pomocou rybárskeho prúta, buď by sa roztrhla šnúra, alebo by sa odtrhol háčik. A rybu by sme stratili. Preto k vode nikdy nechodíme bez podberáka, ktorý je zákonom predpísanou pomôckou. Stačí, ak unavenú rybu nasmerujeme do podberáka a už ju vieme vytiahnuť z vody. Pri kúpe podberáka dbajme na to, aby bola rúčka dlhá aspoň 1,50 m. Hlava má byť široká aspoň 60 cm, radšej si zvoľme veľký než malý podberák. Ak sa nám na háčik chytí skutočne veľký exemplár, budeme sa tešiť, že máme priestranný podberák. Pre príliš malý podberák sa už stratilo viac rýb, pretože v ňom nebolo dosť miesta.
Peán
Ak sme prvý úlovok vytiahli na breh, ešte nám zostáva vybrať háčik. Ak ho ryba prehltla trochu hlbšie a nevieme ho vybrať prstami, budeme potrebovať peán, čiže pomôcku na vyberanie háčikov. Tiež existuje viacero typov. Na lov nedravých rýb si vyberme peán veľkosti ceruzky. Výborne sa hodí na ryby, ktoré háčik hlboko prehltnú. Na prednej časti je hlava, ktorá pozostáva zo štrbinky a zárezu. Pri kúpe dbajme na to, aby bol peán výraznej farby, inak sa rýchlo stratí v hustej tráve. Pri odstránení háčika sa používa aj ďalšia veľmi užitočná pomôcka, a to nožnicové kliešte, ktoré vynikajúco poslúžia pri odstránení hlboko zaseknutého háčika. Keďže sú ohnuté, umožňujú prístup k hlbším miestam a odstránenie uviaznutého háčika. Takúto pomôcku majme vždy poruke.
NÁHRDELNÍK
Mnohé modely majú na konci očko. Niektorí rybári doň navlečú slučku a peán nosia na krku ako náhrdelník. Tak sa nestratí a je vždy poruke.
Merací pas (omračovacia palička), nôž
Úlovok treba pred kuchynským spracovaním správne ošetriť. Najprv treba odmerať dĺžku ryby, či dosahuje zákonom predpísanú dĺžku. Potom nasleduje usmrtenie ryby. Na to budeme potrebovať omračovaciu paličku , jedným silným úderom rybu omráčime. Táto pomôcka sa dá kúpiť v obchodoch. Väčšinou ide o krátku paličku s kovovou hlavicou alebo kovovou vložkou, ale účel splní aj odpílená rúčka metly. Po omráčení ryby jej treba vraziť nôž do srdca. Podľa rybárskeho poriadku merací pás, omračovaciu paličku a nôž musí mať so sebou každý rybár. Ak chceme rybu pustiť späť do body, dbajme na to, aby sme to urobili čo najšetrnejšie.