Veverica obyčajná


Veverica obyčajná (Sciurus vulgaris L.)

Veverica obyčajná je rozšírená v Európe a v Ázii. U nás žije vo všetkých lesoch až do nadmorskej výšky 1700 m, ale aj v parkoch, v sadoch, v záhradách, na cintorínoch ap. Je sfarbená buď do hrdzavo červena, alebo do hnedočierna. Dosahuje hmotnosť 0,25 – 0,4 kg. Vzorec chrupu je taký istý ako pri svišťovi. je to denné zviera. Výborne lezie po stromoch a preskakuje z konára na konár. V zime odpočíva v hniezde, ale neprespáva ju. Hniezdo s dvoma otvormi si robí z konárov, vystiela ho machom, trávou a srsťou. Pári sa dva krát do roka, vo februári – marci a v máji – júni. Gravidita trvá 38 dní, samici sa uliahnu 3 – 4, ale aj viac mláďat. Živí sa semenami listnatých a ihličnatých stromov, lieskovými orieškami, ovocím, mladými výhonkami a púčikmi, kôrou z drevín, hubami, ale ja hmyzom, vajcami, mláďatami vtákov ap. Na zimu si v dutinách stromov robí zásoby semien. Je prevažne škodlivá, najmä odlamovaním výhonkov. Jej zimná kožušina je teplá a jemná, ale málo trvanlivá. Na Sibíri je to dôležité kožušinové zviera.