Úprava trofejí


Trofeje poľovnej zveri sú pre poľovníka trvalou spomienkou na poľovnícke zážitky a okrem toho sú dôkazom chovateľských úspechov.

Medzi trofeje patria:

  • parohy a rohy raticovej zveri
  • diviačie kly
  • kelce jelenej zveri
  • preparáty pernatej zveri
  • diviačie štetiny
  • slučie pierka
  • kosierka káčerov

Trofeje raticovej zveri by si mal vedieť každý poľovník ošetriť a špeciálne upraviť. Najskôr sa odreže hlava trofejovej zveri pred prvým stavcov (jeleň, srnec), a stiahne sa z nej koža. Potom ju asi hodinu varíme, pričom môžeme do vody pridať lyžičku sódy. Keď sa mäso oddeľuje od kostí, vyberieme lebku z vody a postupne z nej nožom odstraňujeme všetky šľachy a svalovinu. Háčikom vytiahneme mozog, vyberieme oči a mäkké nosové chrupavky. Opláchneme ju pod tečúcou vodou. Očistenú lebku zabalíme do papierovej vaty, alebo zdravotníckej gázy, ktorá je navlhčená 7 – 10 % peroxidom vodíka, ktorý je v tejto kombinácii pomerne silnou žieravinou, preto treba pracovať opatrne. Takto pripravenú lebku alebo jej časť spolu zo sánkou (je dôležitá pri posudzovaní veku ulovenej zveri) upevníme na podložku. Podložky môžu byť z rôznych drevín. Lebky majú zostať do chovateľských prehliadok kompletné a pri hodnotených trofejach by sa vôbec nemali zrezávať.

Pri preparácii diviačích hláv sa postupuje podobne. Po vyvarení lebky sa kly opatrne vytiahnu z čeľuste a sánky a upevňujú sa na štítok. Aby po vyschnutí nepraskli, naplnia sa parafínom alebo jelením olejom.