Tetrov obyčajný


Tetrov obyčajný (Lyrurus tetrix L.)

Tetrov je rozšírený v severnej časti Európy a v Ázii. Bol však spozorovaný už aj v Taliansku či Bulharsku. Tetrov je menší ako hlucháň, dospelý jedinec dosahuje hmotnosť 1,3 - 1,8 kg a samička 0,8 - 1 kg. Je čierno-modrý, lesklý s obšas vyskytujúcimi sa časťami bieleho peria. Nad okom má červené bradavičky, lysinky takzvané maliny. Čím je jedinec starší tým má viac zahnuté chvostové perie. Samička je hrdzavo-hnedá, pásikavá a má nevýrazné lysinky. Tetrov sa zdržiava v oblastiach do nadmorskej výšky 600 metrov. Obľubuje vlhké biotopy, zarastené rúbaniská ktoré sú bohaté na maliny, čučoriedky a iné bobuľe ktorými sa rád krmí. Tetrov toká na zemi a len výnimočne na stromoch čím takto vábi samicu na párenie. Tetrovica po oplodnení vyhrabe plytkú jamu,ktorú vystlie ihličím, trávou a perím. Začiatkom mája do nej naloží 6 - 12 vajec s hnedými škvrnami. Na vajciach sedí sama a pri opustení hniezda ich zakrýva. Mláďatá sa liahnu po 25 dňoch. Spočiatku sa živia živočíšnou potravou. Po týždni poletujú a po dvoch týždňocjh od vyliahnutia už lietajú. Tetrov má prirodzených nepriateľov tak ako aj hlucháň ktorými sú: jastrab, kuna, krkavce, líšky a pod.

 

Tetrovec

Tetrovec je kríženec hlucháňa a tetrova. Veľmi vzácne sa vyskytuje na miestach, kde oba tieto druhy žijú vedľa seba v tých ustých biotopoch. Na chov je nevhodný z dôvodu že je neplodný, a preto ho treba loviť.