Orešnica perlavá


Orešnica perlavá (Nucifraga caryocatactes L.)

Nepatrí medzi zver, zmieňujeme sa o nej len preto, lebo pravdepodobne neujde pozornosti poľovníka, najmä v ihličnatých a zmiešaných, menej v listnatých lesoch. Je to stredne veľký vták kávovohnedo sfarbený, s bielymi krôpkami usporiadanými do pozdĺžnych radov a s pomerne krátkym chvostom. Krídla a chvost má tmavšie, so zelenkastým leskom. Na Slovensku je pomerne početná. Hniezdi v apríli, samička znáša 3 – 5 vajec, sedí na nich 17 – 19 dní. Mláďatá zostávajú v hniezde asi 25 dní. Orešnice sa živia limbovými orieškami, lieskovcami a inými semenami, hmyzom a rozličnými malými stavovcami. Na zimu si robia zásoby podobne ako sojky.