Medvedík čistotný


Medvedík čistotný (Procyon lotor Storr)

Jeho vlasťou je Amerika ale úspečne sa aklimatizoval v Európe a v Rusku. U nás sa vyskytuje vo vyšších oblastiach kde prišiel z iných štátov. Od psíka medvedikovitého sa odlišuje tvarom tela, ktorým pripomína mačku (ohnutý chrbát), odlišnou srsťou, menšími ušnicami, chvostom s tmavými pásikmi, tvárovou maskou a najmä chodidlami, ktoré pripomínajú (aj v stope) detské končatiny s dlhými prstami (je ploskochodec). Je aktívny za šera a v noci. Rád lezie po stromoch a prespáva v stromových dutinách a skalných, prípadne zemných dierach. Živí sa živočíšnou i rastlinnou potravou. Gravidita trvá 63 dní a počet mláďat je 2 - 8 jedincov. V zime odpočíva.