Medveď hnedý


Medveď hnedý (Ursus arctos L.)

Medveď hnedý je v západnej Európe, Karpatoch na Balkáne v Rusku, Ázii Severnej Amerike a severnej Európe. U nás sa vyskytuje v siedmych zemepisných rasách. Na Slovensku žije medveď hnedý eurosibírsky, a to vo vysokom počte jedincov. Medveď má hnedú srsš s odtieňom čiernohnedej až po žltohnedú, pričom mladé jedince mávajú pod hrdlom biely obojok. Hmotnosť kolíše od 150 do max. 360 kg. Medvedice majú relatívne menšiu a plochejšiu hlavu ako medvede a sú celkove menšie. V ich chrupe sa nachádza 42 zubov, pričom býbňva často zredukovaný počet črenových zubov. U nás medveď obýva ihličnaté a zmiešané lesy v horských polohách, kde je dostatok tichých a ťažko prístupných zákutí s bralami, vyvratmi a inými úkrytmi, ale aj dosť vody a rúbanísk s lesnými plodmi.

Spôsob života

Medvede žijú samotársky. Medvede a medvedice sa schádzajú len v období párenia, od mája do júla. Svoje teritórium si označuje pazúrmi na kmeňoch stromov a záhryzmi. Gravidita trvá 6,5 – 9 mesiacov, ale zárodok sa vyvíja len 8 – 10 týždňov (latentná - utajená gravidita). V zimno brlohu sa liahnú v decembri — februári maličké a slepé medvieďatá. Cicajú asi 4 mesiace, rýchlo rastú a s medvedicou, ktorá zvyčajne nemáva mláďatá každý rok zostávajú 2–3 roky. Medvedica sa potom stará o mláďatá rozličného veku. Medvieďatá pohlavne dospievajú v 3. — 4. roku. Medvde prečkajú zimu v nepravom zimnom spánku, ktorý občas prerušujú. V zime trávia svoje tukové rezervy. Z chorôb sa pri medveďoch vyskytujú najmä trichinelóza, besnota, tuberkulóza a ďalšie.

Potrava

Medvede sú to všežravce, živia sa rastlinnou a živočíšnou potravou. Mäsitú zložku potravy tvoria zdochliny (najmä na jar), ovce a mladý dobytok (najmä staršie mäsožravé jedince), ale aj diviaky a inú zver. S obľubou vyberajú hniezda včiel, , čmeľov, ôs a mravcov, ale aj úle. Rastlinnú zložku potravy tvoria žalude, bukvice, ovos, jahody, maliny, čučoriedky atď. Niektoré jedince sa priživujú na odpadkoch v hosrkých oblastiach, horských hoteloch a chatách.

Medveď, ako prírodná pamiatka, je u nás chránený.