Krkavec čierny


Krkavec čierny (Corvus corax L.)

Krkavec čierny je najväčší krkavcovitých vták. Nepatrí medzi poľovnú zver. Je veľký takmer ako myšiak, má mohutný čierny zobák, rozstrapatené perie na brade a klinovitý chvost. Je celý čierny, kovovolesklý. Ozýva sa typicky hlbokým krákaním. Obýva Európu, Áziu, severnú Afriku, Severnú a Strednú Ameriku. U nás žije v hlbokých lesoch. Po druhej svetovej vojne sa jeho stavy výrazne zvýšili. Hniezdi na stromoch alebo na skalách. Samica znáša v marci 4 – 5 vajec a sedí na nich 20 – 21 dní.

Krkavce sa živia zdochlinami. Aj zastrelenú raticovú zver často pošpinia svojimi trusom, prípadne ju aj načnú (najprv jej zvyčajne vyzobú oči), ak je vyvrhnutá, začínajú konzumovať mäso, najmä nižšie zo stehien a vnútornosti. Okrem toho lovia aj mladé vtáky, vypíjajú vajcia, chytajú myši a hraboše, iné menšie cicavce až do veľkosti menšieho zajaca, väčší hmyz, žerú plody aj semená. V oblastiach, kde žijú hlucháne a tetrovy je ich väčší výskyt nežiadúci.