Hus


Hus (Anserinae)

Najväčšia je hus divá (Anser anser) a hus siatinná (Anser fabalis). Obe majú hmotnosť 3 - 4 kg. Hus divá má jednofarebný zobák mäsovej alebo pomarančovej farby, s bielym nechtom. Hus siatinná má dvojfarebný zobák, pri hlave čierny uprostred pomaračový alebo červený a necht na konci je čierny. Hus bieločelá (Anser albifrons) má nad koreňom zobáka bielu škvrnu a dosahuje hmotnosť len 2 -3 kg. Najmenšia hus malá (Anser erythropus), ktorá má čelo na vrchhlave biele až po oči a hmotnosť len 2 kg. Na rozdiel od husi bielečelej má okolo oka úkz pomarančovú obrúčku. Hus divá sa počas ťahu vyskytuje na Slovensku len zriedkavo.

Husi hniezdia v severnej Európe, v Ázii a v Amerike. U nás je známe len jedno hniezdisko husi divej, a to pri Veˇˇlkých Levároch. Ináč husi divé u nás vídame len pri jesennom sťahovaní a pri jarnom vracaní sa. V miernejších zimách prezimujú na Dunaji. Divé husi sa živia rastlinnou potravou a v jeseni sa rady pasú na oziminách. Sú monogamné, pričom páriky zostávajú spolu zvyčajne po celý život. Hus znáša 4 - 6 veľkých bielych vajec na ktorých sedí 28 dní. Húsatá vodia obaja rodičia. Husy uprednostňujú väčšie plochy pre svoje hniezdenie.