Hlucháň obyčajný


Hlucháň obyčajný (Tetrao urogallus L.)

Vyskytuje sa hlavne v severnej Európe, Sibíri a už aj v Severnej Amerike. Má tmavo hnedosivé telo s modrým nádychom peria pripomínajúcim lesklý kov. Na pleciach má okrúhlu bielu škvrnu a nad očami úzke červené lysinky (obočie) a pod zobákom zmavú bradu. Samica hlucháňa dosahuje hmotnosť 2,5 - 3 kg, samec je podstatne väčší a tažší o hmotnosti 3,5 - 6 kg. Počet kormidlovacích pier v chvoste je zvyčajne 18. Hlucháň celkovo pôsobí skromným a nenápadným dojmom. 

 

Spôsob života a potrava

Obýva bajmä staršie a redšie zmiešané aj ihličnaté lesy a mladiny. Obľubuje miesta s bobuľovitými porastami ako napríklad čučoriedky, brusnice, jahody či maliny. Tokanie hlucháňov sa začína v marci a trvá až do mája. Tokajú na stromoch aj na zemi a zvyčajne na tých istých tokamiskách. Hlavné tokanie sa začína skoro ráno a trvá až do svitania. Tokanie používajú na vábenie samíc. Hniezda si vytvárajú v podobe jám ktoré sú hlboké asi 10 - 15 cm a sú vystlané trávou, ihličím, pachom a perím. Začiatkom mája doň znášajú 6 - 12 vajec okrovožltej farby s tmavo hnedými škvrnami. Seedí na nich 26 dní. Mláďatá po 9 dňoch od vyliahnitia sú schopné vyletieť na prízemné konáre stromov a po 16 dňoch vedia vyletieť na stromy. V prvých dvoch týždňoch života je u hlucháňa dosť vysoká úmrtnosť. Úplen perie im dorastá vo veku 30 - 40 dní. Živia sa rastlinnou a živočíšnou potravou. Spočiatku sa kŕmia iba hmyzom ktorý si vyhrabú spod listia.