Sčítanie kormorána veľkého na nocoviskách v mesiaci január 2023

Vážení poľovníci,

Slovenský rybársky zväz požiadal SPK o súčinnosť pri informovaní celej členskej základne SPK o tom, že dňa 14. januára 2023 bude na rybárskych revíroch Slovenského rybárskeho zväzu prebiehať sčítanie kormorána veľkého na nocoviskách a to v čase od 14,00 do 17,00 hod.

Týmto žiadame všetky organizačné zložky o spoluprácu, nakoľko informácia o počte nocovísk a množstve vyskytujúcich sa kormoránov je potrebná k záverečnej správe o uplatňovaní výnimky na plašenie a odstrel kormorána.

AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v Trebišov, Michalovce, Prešov, Bardejov, Gelnica, Košice-mesto, Košice-okolie, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Detva, Stará Ľubovňa, Sabinov, Stropkov, Sobrance, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen, Lučenec, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Banská Bys

EFSA: Počet prípadov vtáčej chrípky u hydiny a vodného vtáctva stúpa

Podľa najnovšej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a referenčných laboratórií Európskej Únie (EU-RL) sa počet prípadov vysokopatogénnej vtáčej chrípky (HPAI) zaznamenaných v Európe medzi hydinou a vodným vtáctvom od leta zvýšil.

Pozitívny prípad besnoty u psa neznámeho pôvodu

Dňa 14.12.2022  v popoludňajších hodinách bol v národnom referenčnom laboratóriu vo Zvolene potvrdený pozitívny prípad besnoty u uhynutého psa. Toho času už prebieha laboratórna genotypizácia vírusu na určenie jeho pôvodu. Pôvod zvieraťa nie je známy, suka nebola začipovaná a spolu so šteňatami bola odchytená dňa  25.11.2022 priamo na hranici s Ukrajinou v katastri prihraničnej obce Veľké Slemence.

Mimoriadne povolenie lovu raticovej zveri 2022

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v súvislosti s hľadaním efektívneho riešenia znižovania stavov raticovej zveri, s cieľom predísť neúmerným škodám spôsobeným zverou na lesných porastoch a poľnohospodárskych kultúrach, vydalo mimoriadne povolenie lovu niektorých druhov zveri v čase ochrany. Zároveň v rámci svojej kompetencie povoľuje výnimky z niektorých zakázaných a nesprávnych spôsobov lovu.

 

AMO: Povoľovanie sanitárneho odstrelu diviačej zveri v II. a III. reštrikčnom pásme

Štátna veterinárna a potravinová správa SR informuje, že vydala usmernenie č. 308812022-220 (S), 892412022-220 (Z) z 03.10.2022, určené regionálnym veterinárnym a potravinovým správam (RVPS). Toto usmernenie sa týka povoľovania sanitárneho odstrelu diviačej zveri a hromadného odstrelu ostatnej raticovej zveri v oblastiach zaradených do reštrikčného pásma II. alebo III. vo vzťahu k AMO.

Poľovníci v čistení prírody tento rok lámu rekordy

V roku 2022 vyhlásila SPK spolu s redakciou Halali už 4. ročník iniciatívy Čistý revír = čistá príroda. Do tohto projektu sa zapájajú užívatelia poľovných revírov zo všetkých kútov Slovenska. Štvrtý ročník, ktorý ešte trvá do konca tohto roka, prekonal všetky očakávania a prelomil doterajšie rekordy. Najaktívnejší sú zatiaľ poľovníci patriaci pod Obvodnú poľovnícku komoru Trnava, Nitra a Trenčín.

Prečo pri love využívať fotopasce?

Dátum zverejnenia: So, 10/22/2022 - 20:57

Fotopasce sa medzi poľovníkmi tešia stále väčšej obľube. Asi medzi nami nie je poľovník, ktorý by fotopascu aspon z počutia nepoznal. Staršia generácia našich kolegov sa použitiu fotopasce často bráni, no po zistení, aké benefity fotopasca prináša, sú to práve oni, kto poprosí mladších kolegov o pomoc s výberom a nastavením fotopasce. Prečo teda fotopasce používať?

 

Šetria náš čas

7320
4881

Stránky