AMO: Agrorezort podáva pomocnú ruku samosprávam

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) ponúka pomocnú ruku samosprávam na Slovensku v prípade, že identifikujú výskyt diviačej zveri vo svojich intravilánoch. Na základe príkazu hlavného veterinárneho lekára SR prof. Jozefa Bíreša a v zmysle zákona o poľovníctve nie je možné lov diviačej zveri v intravilánoch miest a obcí v súčinnosti s poľovníckou obcou.

Prikrmovanie zveri

V predposlednej reportáži sme si rozobrali vnadenie diviačej zveri, ako ho správne vykonávať, čo dovoľuje zákon a veterinárne nariadenia. Dnes pokračujeme ďalej a povieme si viac o prikrmovaní zveri.

 

Zdroj: https://polovnickakomora.sk/sk/spk-aktualne/polovnictvo/televizna-relacia-halali/reportaze/275-reportaze/2462-prikrmovanie-zveri.html

 

 

Na vlastnom dvore ho napadol diviak. Muž z Čachtíc takmer prišiel o život

K diviačej zveri sa nikdy nepribližujte ani sa ju nesnažte vyhnať.


Dvestokilový diviak. Foto: TV Markíza

 

Pri strete s vyplašeným viac než dvestokilogramovým diviakom takmer prišiel o život 49-ročný muž z Čachtíc. Divé zviera sa dostalo z kukuričného poľa na jeho dvor. Muž pribehol na krik dcéry, v okamihu bol však na zemi.

Poľovníci vybudovali oddychovú zónu s informačnou tabuľou

V Malej Fatre od Martina, cez obec Bystrička až do obce Valča vedie cyklotrasa, ktorá je využívaná nielen na cyklistiku ale aj ako príjemná niekoľko kilometrová prechádzka počas celého roku. Prechádza štyrmi poľovnými revírmi. V spolupráci niektorými priateľmi a nadšencami pre dobrú vec sme už dávnejšie vybudovali malú oddychovú zónu. Potom v spolupráci s obcou Bystrička umiestnili informačnú tabuľu. Pravidelne tam prispievam novými informáciami, či už o aktuálnych témach alebo niečo z histórie poľovníctva.

Plnenie plánu lovu diviačej zveri 2021/2022

Podľa hlásení z Okresných úradov bolo za pol roka poľovníckej sezóny 2021/2022 ulovených 28 063 kusov diviačej zveri. Alarmujúca je ale výška úhynu, ktorá dosiahla 2 905 ks! Od 1.4.2021 mali poľovníci výnimku zo zákazu vychádzania i cestovania mimo okres, čo sa jednoznačne osvedčilo a potvrdilo ako jeden z problémov, ktorý dopomohol k tomu, že lov v mesiaci marec bol nedostačujúci.

 

 

Medveď napadol ženu, keď zbierala černice. Vrtulník ju previezol do nemocnice

Medveď zaútočil na ženu (58) v ovocnom sade pri obci Hradište v okrese Poltár. Podľa informácií TV Markíza medveď ženu doškriabal a dohrýzol, šelma útočila aj na hlavu. Po zranenú letel záchranársky vrtuľník, podvečer už bola v stabilizovanom stave, leží na Klinike úrazovej chirurgie vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v v Banskej Bystrici.
Útok sa mal stať včera (1.9.) poobede okolo 17-tej hodiny.

Stránky