História značky Grisport

Dátum zverejnenia: So, 08/10/2019 - 12:22

Kožené vychádzkové topánky sú známe svojou vysokou kvalitou, ale nie veľa ľudí vie, aká je história tejto značky.

V roku 1977 talianski bratia Grigolatovci, Graziano a Mario vyrobili svoje prvé ručne vyrábané talianske vychádzkové topánky v malej prednej miestnosti svojho domova v Castelcucco na úpätí Dolomitov. Chôdzu a prírodu mali v krvi odmalička a keďže boli taliani, výroba topánok im nebola cudzia. Každý deň na ceste do školy chlapci prechádzali okolo továrne na výrobu topánok v regióne Montebelluna v Taliansku, kde sa vyrábali všetky druhy topánok od dámskych lodičiek až po pracovnú obuv s oceľovou špičkou.

Bratia sa rozhodli, že sa sústredia na pohodlie, a začnú vyrábať v svojom prvom projekte ručne šité mokasíny. Tento originálny dizajn je stále vídaný v dnešnej škále modelov. Nikdy si nemysleli, že  o niekoľko rokov neskôr budú vyrábať stovky tisíc párov tohto dizajnu, ktorý nakreslili ručne v roku 1977.

Najprv boli vyrábané topánky len doma a predávané veľkoobchodníkom, ktorí predávali topánky na severe Talianska. Dopyt tak rýchlo rástol, že bratia si čoskoro uvedomili, že potrebujú väčšiu kapacitu a kúpili "dielňu". Dopyt ďalej rástol a rástol, rovnako ako továreň aj rodina, keďže sa dvaja chlapci oženili a mali deti – všetci stále pracujúci v továrňach.

V priebehu nasledujúcich rokov spoločnosť investovala všetky zisky, ktoré dosiahla pri predaji obuvi na najmodernejšiu technológiu. Vďaka tomu sa topánky Grisport stali čoraz pohodlnejšími a čoraz viac žiadanými. Vývoj a patenty nasledovali tým, že spoločnosť patentovala známy "podporný systém" a spojila sa s poprednými spoločnosťami ako Vibram & Sympatex vo vývoji vysoko technologických materiálov.

Na prelome tisícročia sa spoločnosť Grisport stala jedným z najlepších talianskych spoločností na výrobu topánok, ktorá zamestnáva viac ako 2 000 zamestnancov a vyrába topánky v továrni na výrobu obuvi o rozlohe viac ako 40 000 m2 - priamo v srdci Castelcucco – malom mestečku na úpätí Dolomitov, kde bol vyrobený prvý pár.

Dnes Grisport vyrába viac ako 5 000 rôznych modelov vyrobených v Európe. Aj keď iné dobre známe značky uzavreli svoje továrne v Taliansku a preniesli svoju výrobu do Číny, Grisport toto rozhodnutie neurobil.  

V roku 2008 spoločnosť investovala takmer 6 miliónov libier do napojenia celej továrne pomocou energie zo slnka. Fotovoltaické panely, ktoré pokrývajú 15 000 m2 továrne zabezpečujú, že Grisport vyrába najzelenšie topánky na planéte a sú neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti, ktorá bola vždy v popredí technológie a dizajnu. Teraz sa nachádza v každom rohu zemegule.

472
Hlasované
10099