História rybárskeho športu v Československu

Dátum zverejnenia: Št, 08/09/2018 - 10:41

Retro rybárčenie je stále populárnejšie

Zakaždým, keď sadnete na starú stoličku, prestávate vnímať okolie a vraciate sa do detských rokov. Sú to krásne chvíľky strávené pri vode. K retro rybačke patrí pochopiteľne stretnutie s kamarátmi, kvapka alkoholu a hlavne dobrá nálada.

Metódy lovu na našich riekach

V starej dobe, a platí to prakticky až do konca 19. storočia, nemôžeme v spojení s chytaním rýb používať termín športový rybolov. Cieľ vtedajšieho rybárov bol prostý a jednoduchý: použiť takú metódu lovu, ktorá by umožnila nachytať, a následne zjesť či predať, čo najväčšie množstvo rýb. Filozofia športového rybolovu ako spôsobu zábavy a relaxácie bola vtedajším ľuďom úplne cudzia. Vôbec sa tomu však nemôžeme čudovať. Takto premýšľať môže iba človek, pre ktorého znamená rybačka životnú nadstavbu, ktorú si vzhľadom na svoju existenčnú situáciu môže dovoliť. Chudobný vidiecky či mestský človek, a takým bol vo svojej dobe aj rybár, však bol nútený každodenne bojovať o holé živobytie a lov pre neho znamenal tvrdú prácu, ktorá musela prinášať maximálny výťažok. Je samozrejmé, že väčšina vtedy používaných spôsobov lovu je v súčasnosti už zakázaná. Lenže mäso bolo jednoducho cieľom vtedajšieho rybárov a bohaté rieky dokázali vo väčšine prípadov straty spôsobené lovom prirodzenou cestou nahrádzať. Napriek tomu už aj v tejto dobe zaznamenávame niektoré metódy rybolovu, ktoré - pochopiteľne v trochu modifikovanej podobe - pretrvali aj do dnešných dní.

Lov na udicu

Lov na prút poznali už rybári v starovekom Ríme a je pravdepodobné, že sa s ním chytali ryby na našom území už od raného stredoveku. Nie vždy však pri love na udicu používali starí rybári prúty. Praktizoval sa nočný lov rýb na tzv. "Šnúry", čo bola šnúra s háčikmi, na ktoré sa nastražil rybky alebo dážďovky. Takto sa lovili predovšetkým úhory. Lov "na šnúry" zostal stále živý, hoci už len ako súčasť "pytliackého undergroundu".

94
Hlasované
11466