Upozornenie pre držiteľov exemplára VLKA DRAVÉHO

V súvislosti so zmenou statusu ochrany vlka dravého (Canis lupus) účinnosťou novej vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 170/2021 Z. z. ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov (ďalej len „vyhláška“) sa blíži ukončenie prechodného obdobia do 31. decembra 2021, ktoré prináša zmeny vo vzťahu k držbe exemplára vlka dravého.

Parlament schválil novelu zákona o strelných zbraniach a strelive

Vážení poľovnícki priatelia,

2. decembrai parlament schválil v treťom čítaní návrh dlho očakávanej novely zákona o strelných zbraniach a strelive č. 190/2003 Z. z. Prítomných bolo 144 poslancov, z čoho 90 hlasovalo ZA tento návrh novely.

Zásadná zmena, ktorá sa dotkne poľovníkov bude v možnosti používať zakázané doplnky zbraní, samozrejme v súlade so zákonom o poľovníctve.

 

AMO: Ústredná nákazová komisia doporučila intenzívny lov diviakov. Mor postupuje Poľskom aj Nemeckom bližšie k Čechám

Ústredná nákazová komisia (ÚNK), ktorú zvolal minister pôdohosopdárstva Miroslav Toman, prejednávala 4. októbra aktuálnu nákazovú situáciu v Českej republike a okolitých štátoch. Najvážnejším rizikom pre tuzemské chovy je AMO šíriaci sa v Nemecku a Poľsku v blízkosti českých hraníc. 

Výnimka zo zákazu vychádzania pre držiteľov PL

Vláda SR vyhlasuje dňom 25. novembra 2021 na obdobie 90 dní na celom území Slovenskej republiky núdzový stav.

Vláda SR zároveň obmedzuje slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 25. novembra 2021 v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa, do odvolania, najneskôr však do 9. decembra 2021.

S účinnosťou od 25.novembra 2021 v rámci vyhláseného núdzového stavu sa zakazuje zhromažďovať sa v počte nad 6 osôb, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti.

Poľovníci robia maximum, denne ulovia až 260 diviakov

Slovenskí poľovníci berú úlohu v boji proti africkému moru ošípaných vážne. Dôkazom toho je aj tohtoročný lov diviačej zveri, ktorý od začiatku marca do konca októbra dosiahol hranicu 45 tisíc kusov. Rovnaký počet bol zaznamenaný aj v sezóne 2019/2020, kedy poľovníci ulovili historicky najviac, až 75 tisíc diviakov. Prekonáme toto historické maximum?

Na veľkej farme v Nemecku potvrdili AMO

Na farme v severnom Nemecku utratia všetkých štyritisíc kusov ošípaných po tom, ako na nej potvrdili výskyt afrického moru ošípaných.

Ohnisko nákazy pri meste Güstrow, asi 185 kilometrov severozápadne od Berlína, je prvé na veľkej farme ošípaných v Nemecku. Prvýkrát takéto prípady v Nemecku zaznamenali minulý rok, vyskytovali sa však iba v malých chovoch. Úrady zatiaľ nezistili, ako sa ochorenie dostalo na farmu pri Güstrowe.

Stránky