Usmernenie k CHPT a zasadnutiam orgánov

Vzhľadom na aktuálnu situáciu s koronavírusom a nutnosti splnenia si povinnosti zo strany organizátorov chovateľských prehliadok trofejí (CHPT) - obvodných poľovníckych komôr, a teda zaslaniu organizačných pokynov najneskôr 30 dní pred konaním hodnotiacej časti CHPT, vydala SPK toto usmernenie k ich organizovaniu, ale i zasadaniu orgánov SPK či SPZ, ich organizačných zložiek, ako aj možnosti zasadnutia výborov a výročných členských schôdzí poľovníckych organizácií a poľovníckych združení.

AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou, Prešov, Bardejov, Sabinov, Revúca, Veľký Krtíš a od 21.1.2021 aj v okrese Gelnica. K 10.2.2021 bolo potvrdených 1098 prípadov u diviačej zveri a 28 prípadov v chove domácich ošípaných.

Prišla k nám arktická zima. Poľovníci musia pomôcť zveri prikrmovaním

Na väčšine územia Slovenska vyhlásili Okresné úrady obdobie núdze. V tomto období sú poľovníci a užívatelia poľovných revírov podľa zákona, povinní starať sa o zver a prikrmovať ju. Najvhodnejším a v súčasnej nepriaznivej situácii s africkým morom ošípaných je jediné povolené pre raticovú zver objemové alebo dužinaté krmivo. Pod pojmom objemové rozumieme seno, ktoré si poväčšine chystajú v letných obdobiach sami poľovníci. Lúky pokosia, seno usušia a naplnia nimi senníky.

Voľný pohyb domácich zvierat

Začiatkom minulého týždňa sme Vás informovali prostredníctvom Stanoviska Prezídia SPK o návrhu sprísnenia predpisov na úseku poľovníctva i týrania zvierat z dôvodu individuálnych etických a odborných zlyhaní držiteľov poľovných lístkov. Následne na to sa na pôde Národnej rady SR SPK zúčastnila na zasadnutí pracovnej skupiny na ochranu zvierat so zástupcami výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, agrorezortu, envirokriminálky a podobne.

Stanovisko SPK k opakovaným individuálnym etickým a odborným zlyhaniam niektorých držiteľov poľovných lístkov

Tohtoročný zoznam medializovaných prehreškov a individuálnych zlyhaní držiteľov poľovných lístkov je každým dňom dlhší a vzbudzuje všeobecné pohoršenie absolútnej väčšiny poctivých poľovníkov, traumatizuje verejnú mienku a polarizuje spoločnosť! Ide o činy konkrétnych jednotlivcov, kvôli ktorým je odsudzovaná celá 63-tisícová komunita poľovníkov, spochybňovaná úloha a poslanie poľovníctva v modernej spoločnosti.

Stránky