Hubová ryza

Dátum zverejnenia: So, 08/28/2021 - 21:21

1. Rúru si predhrejeme na 180 stupnov Celzia. 
2. Všetky suroviny zmiešame a vylejeme na plech o velkosti 2ox2o cm.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 6o minút.

1 hod
/
5 min
7320
5260

1. Rúru si predhrejeme na 180 stupnov Celzia. 
2. Všetky suroviny zmiešame a vylejeme na plech o velkosti 2ox2o cm.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 6o minút.

Medveď zrazil muža k zemi a reval mu do ucha!

Prv tam našli uhynutého medveďa, teraz riešia ďalší problém. Reč je o obci Dúbrava, kde koncom júla našli uhynutú medvedicu. Podľa prvotných informácií za tým je pytliactvo. Problém však nastal pred zhruba týždňom. V lesoch totiž obyvateľa Dúbrav napadla medvedica. Starostka obce bije na poplach, bojí sa totiž prichádzajúcej zimy.


Zdroj: FB / LESY Slovenskej republiky

Podporte hromadnú zásadnú pripomienku k stiahnutiu novely zákona o ochrane prírody a krajiny

Vážení priatelia poľovníci,

dávame Vám do pozornosti hromadnú zásadnú pripomienku k LP/2021/423 - návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (pozri v prílohe e-mailu).

Videokonferencia zástupcov SPK a OPK k opatreniam proti AMO

V utorok 3.8.2021 o 10:00 hod. sa uskutočnila online pracovné stretnutie pod záštitou Komisie pre poľovníctvo a životné prostredie SPK, ktorú viedol jej predseda Ing. Dušan Krajniak, PhD na tému aktuálne prijatých opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných. Videokonferencie sa zúčastnil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš, členovia prezídia SPK, zamestnanci K SPK a OPK a zástupcovia OPK spolu s predsedami poľovníckych komisií.

Vedci k premnoženej zveri: Diviaky a poľovníci. Kto z koho?

Vedci z Lesníckej a drevárskej fakulty Mendelovej univerzity v Brne skúmajú faktory, ovplyvňujúce možnosti stabilizácie početnosti diviačej zveri a hľadajú východiská zo súčasného nevyhovujúceho stavu. Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů v Českej republike (SVOL) považuje situáciu ohľadne premnoženej zveri za alarmujúcu. Na svojej stránke publikuje závery odborníkov z Mendelovej univerzity v Brne.  

 

Tlačová správa: Medvede stratili plachosť. Envirorezort to sám nezvládne

Všade vo svete sú medvede lovené legálnym spôsobom, no na Slovensku sú zabíjané  smrtiacou injekciou. Zásahový tím populisticky informuje, že ich humánne eutanázuje. Avšak pojem eutanázia je v súvislosti so zvieraťom úplne absurdný – zviera predsa nie je človek a nemôže dobrovoľne súhlasiť so svojím usmrtením. 

Zmeny u diviačej zveri pri africkom more ošípaných

Dôležité informácie je potrebné neustále opakovať. Aj preto sme pre Vás prichystali pár fotografií, aby ste videli, ako vyzerá diviak pozitívny na AMO so zmenami na koži, či vnútorných orgánoch. Samozrejme, vzhľadom na rýchle šírenie vírusu sa s tým, čo je na fotkách, už viacerí z Vás stretli. Tí, ktorí nie, majú teraz možnosť zhliadnuť, aké zmeny je potrebné pozorovať, keďže sa vyskytujú najčastejšie.

Sú nimi krvné podliatiny na koži a krvácaniny v podpazuší, na bruchu a medzi nohami, enormne zväčšená slezina, krvné podliatiny na pľúcach, srdci, či obličkách.

Uhynutá jelenica plávala v rieke pod vodárenskou nádržou Starina

HORNÝ ZEMPLÍN 
Uhynutá jelenica dopoludnia plávala v rieke pod vodárenskou nádržou Starina. Podľa rybárskej stráže bolo potrebné zviera čo najskôr vytiahnuť, keďže v rieke žijú pstruhy, ktoré sú citlivé na kvalitu vody.

Uhynutú jelenicu si všimli robotníci, ktorí rekonštruujú most nad miestnou riekou. Ležala v strede koryta Cirochy, tesne pod vodárenskou nádržou Starina. Podľa miestneho poľovného združenia bola zver pravdepodobne zrazená autom, čomu nasvedčujú aj viaceré zlomeniny.

VIDEO: Africký mor ošípaných: ako ostať o krok vpred

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín EFSA vytvorila už dávnejšie toto video o vírusovom ochorení sviňovitých, africkom more ošípaných. Je v ňom jednoducho znázornené ako sa choroba prejavuje, ako sa môže šíriť a čo nesmieme robiť, ak chceme zabrániť ďalšiemu šíreniu tohto nebezpečného vírusu, ktorý už aj na Slovensku mesačne zabije niekoľko stoviek kusov diviačej zveri. Po objavení v chove alebo veľkochove ošípaných spôsobí obrovské socio-ekonomické škody (viď príklad Boľkoviec).

AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v Bardejov, Gelnica, Košice-mesto, Košice okolie, Michalovce, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Detva, Stará Ľubovňa. Sabinov, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen, Lučenec, Brezno, Poprad a Levice. K 30.6.2021 bolo potvrdených 3088 prípadov u diviačej zveri a 28 prípadov v chove domácich ošípaných a 1 vo veľkochove ošípaných.

Stránky