Vláda SR dnes schválila novelu zákona o zbraniach a strelive

Niekoľko rokov očakávaná novela zákona č.190/2003 Z.z. o strelných zbraniach a strelive, ktorou by sa mala implementovať smernica EÚ, bola dnes prerokovaná na zasadnutí Vlády SR a následne vládou schválená. Nasledovať bude predloženie tohto návrhu zákona do Národnej rady SR a postup zákon ešte prejde riadnym legislatívnym procesom prvým, druhým a tretím čítaním. 

Plnenie plánu lovu diviačej zveri 2021/2022

MP logo

Podľa hlásení z Okresných úradov bolo za dva mesiace novej poľovníckej sezóny 2021/2022 ulovených 3 649 kusov diviačej zveri. Alarmujúca je ale výška úhynu, ktorá dosiahla 1416 ks! Od 1.4.2021 mali poľovníci výnimku zo zákazu vychádzania i cestovania mimo okres, čo sa jednoznačne osvedčilo a potvrdilo ako jeden z problémov, ktorý dopomohol k tomu, že lov v mesiaci marec bol nedostačujúci.

 

 

AMO: V mestských lesoch v Lučenci potvrdili vírus u uhynutých diviakov

Samospráva mesta Lučenec informovala o hromadnom úhyne diviakov v mestských lesoch, konkrétne v lokalite Mestské kúpele. Úhyn 8 ks diviakov bol zástupcom poľovného revíru Lučenec nahlásený už 28.apríla. Bezodkladnú dezinfekciu si vyžiadalo nielen miesto nálezu uhynutých diviakov, ale aj použité nástroje a dopravné prostriedky.

Eutanázia medveďov?

Sme taká bohatá krajina, že si môžeme dovoliť polročné vyjazdové monitorovanie zásahového tímu jednej medvedice? Navyše s výsledkom eutanázie samice, jedného medvieďaťa a žiaľ zostatkom troch sirôt. Sme tak bohatá krajina, že môžeme dovoliť plánovať budovanie medvedích centier? Naozaj bol problém zhodnotený komplexne? Bol oslovený správca územia Štátne lesy TANAPu? Od Mesta Vysoké Tatry očakávame výsledky návštev intravilánu medveďmi za predchádzajúci rok.

Spoločná tlačová správa: Praktiky vedenia ministerstva životného prostredia sú horšie ako v totalite

Včera, 6. mája bola v zbierke zákonov  publikovaná vyhláška Ministerstva životného prostredia SR, ktorou sa vykonávajú ustanovenia zákona o ochrane prírody a krajiny. Organizácie, ktorých ústavných práv a právom chránených záujmov sa vyhláška č. 170 týka, konštatujú, že sa v právnom systéme SR objavuje všeobecne záväzný právny predpis, ktorý nadobudol účinnosť napriek tomu, že v rámci jeho prípravy neboli odstránené všetky zásadné pripomienky a rozpory a ani zďaleka nebol dosiahnutý všeobecný konsenzus dotknutých strán.

Vyjadrenie SPK k usmrteniu medvedice a mláďaťa Zásahovým tímom Štátnej ochrany prírody SR

Slovenská poľovnícka komora už niekoľko rokov upozorňuje na neustále narastajúce problémy so zvyšujúcou sa populáciou medveďa hnedého, ktorá ohrozuje ľudí na vidieku. Zásadne sa ohradzujeme proti tvrdeniam, že tento stav spôsobili poľovníci nevhodným prikrmovaním. Počet medveďov v prirodzenom prostredí ich výskytu už evidentne natoľko vzrástol, že schádzajú priamo k obydliam, kde si hľadajú ľahko dostupnú potravu a učia tomuto správaniu aj svoje mláďatá.

Stránky