AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou a Prešov. K 9.11.2020 bolo potvrdených 331 prípadov u diviačej zveri a 28 prípadov v chove domácich ošípaných.

Na území Slovenska naďalej prebieha intenzívny lov diviačej zveri. V poľovníckej sezóne 2019/2020 sa poľovníkom podarilo znížiť stavy diviačej zveri o 75 223 kusov.

Kvóta lovu vlka dravého v poľovníckej sezóne 2020/2021

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (ďalej len ministerstvo) ako ústredný orgán štátnej správy poľovníctva, vychádzajúc z Programu starostlivosti o vlka dravého na Slovensku, zohľadňujúc Smernicu Rady č. 92/43/EHS z 21. mája 1992 o ochrane biotopov, voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, podľa § 72 písm.m) zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov 

Informácie k organizovaniu spoločných poľovačiek

Úrad verejného zdravotníctva prijal plošný zákaz vychádzania s výnimkami, ktoré budú platné od 24.10.2020. Jedna z výnimiek umožňuje POBYT V PRÍRODE LEN v extraviláne obce v rámci OKRESU BYDLISKA. Toto sa nevzťahuje na okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov, až do času, kým osoba nedisponuje negatívnym PCR alebo antigénovým testom nie starším ako 23.10.2020.

AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice, Rožňava, Rimavská Sobota a od 25.9.2020 aj v okrese Vranov nad Topľou. K dnešnému dňu bolo potvrdených 290 prípadov u diviačej zveri a 28 prípadov v chove domácich ošípaných.

Na území Slovenska naďalej prebieha intenzívny lov diviačej zveri. V poľovníckej sezóne 2019/2020 sa poľovníkom podarilo znížiť stavy diviačej zveri o 75 223 kusov.

MPRV SR: V pondelok začne jesenná kampaň plošnej vakcinácie líšok proti besnote

Bratislava, 01. októbra 2020 –  Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky oznamuje, že v dňoch od 05. apríla do 26. októbra 2020 prebieha štyridsiata druhá kampaň orálnej vakcinácie líšok proti besnote, vykonávaná leteckou pokládkou na území Slovenskej republiky. Agrorezort žiada ľudí, ktorí sa v týchto dňoch vyskytujú v prírode, aby boli obozretní a návnadám sa vyhli.

APEL na užívateľov poľovných revírov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zaslalo list Slovenskej poľovníckej komore, kde ich žiada apelovať na užívateľov poľovných revírov (PR) a držiteľov poľovných lístkov o dodržiavanie vydaných nariadení a opatrení v súvislosti so spomalením šírenia afrického moru ošípaných u diviačej zveri. 

Nečakaná návšteva na bobovej dráhe. Do cesty sa postavila medvedia rodinka

Nechýbalo veľa a mohlo dôjsť k tragédii. Video totiž zachytilo moment, na ktorom v zábavnom parku v americkom meste Gatlinburg v štáte Tennessee takmer došlo k stretu medvedej rodiny s bobmi na dráhe. Píše timesfreepress.com.
Eric Zumbrun, pracovník v zábavnom parku, bol na skúšobnej jazde, keď zahliadol medvedicu s dvomi mláďatami ako sa pripravujú prejsť cez dráhu.
 

Stránky