AMO: Ďalším pozitívnym okresom je Rimavská Sobota

Dňa 27.07.2020 bol potvrdený ďalší pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uloveného diviaka v okrese Rimavská Sobota. Ide o prvé potvrdenie výskytu nákazy v tomto okrese. Diviak bol ulovený v katastri obce  Lenka, cca 4 km od slovensko-maďarskej hranice. Na maďarskej strane je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov. Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Rimavská Sobota vydá pre pomenované poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a  SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu resp. spomaleniu šírenia nákazy.

AMO: Prvý potvrdený prípad v okrese Rožňava

Dňa 21.07.2020 bol potvrdený národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uhynutého dospelého diviaka v okrese Rožňava. Ide o prvé potvrdenie výskytu v danej oblasti. Diviak bol nájdený v poľovnom revíri Kečovo, cca 2,3 km od slovensko-maďarskej hranice. Na maďarskej strane je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov.

Od augusta budú poľovníci so štátom komunikovať elektronicky

Zostáva už iba necelý mesiac do spustenia ďalšej etapy aktivácie elektronických schránok právnických osôb zapísaných v inom ako v Obchodnom registri SR. Od 1. augusta budú mať aktivované schránky aj subjekty zapísané v Registri poľovníckych organizácií. Štatutári, ktorí si doteraz neskontrolovali údaje, by tak mali urobiť v príslušnom zdrojovom registri a tí, ktorí nemajú občiansky preukaz s čipom a BOK, by nemali odkladať návštevu oddelenia dokladov. 

Európska komisia žaluje Slovensko za ohrozenie hlucháňa hôrneho

Európska komisia oznámila, že sa rozhodla podať na Súdny dvor EÚ návrh na začatie konania proti Slovensku za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Komisia konkrétne tvrdí, že SR do svojej národnej legislatívy správne nezaviedla, alebo že nedodržiava niektoré články európskej smernice o biotopoch a smernice o vtákoch. V rámci svojho mesačného balíka právnych rozhodnutí týkajúcich sa porušení právnych predpisov EÚ, ktorého sa dopustili jednotlivé členské štáty, EK upozornila, že v slovenských lesoch nachádzajúcich sa v lokalitách sústavy Natura 2000 prebieha intenzívna ťažba dreva.

AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Košice. K dnešnému dňu bolo potvrdených 213 prípadov u diviačej zveri a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Infikovaná zóna bola pre domáce ošípané zrušená

Na území Slovenska naďalej prebieha intenzívny lov diviačej zveri. V poľovníckej sezóne 2019/2020 sa poľovníkom podarilo znížiť stavy diviačej zveri o 75 223 kusov.

AMO sa zrejme ľudským pričinením posunul až o 20 km

Okresný úrad Košice-okolie, pozemkový a lesný odbor prišiel po marcovom masívnom náleze zdochlín diviakov s razantným krokom - v zmysle zákona o lesoch vydal až do odvolania zákaz využívania niektorých lesov verejnosťou. Najväčším nebezpečenstvom je, že ľudia zanesú vírus do obcí a môžu sa nakaziť chovy ošípaných, čo by bola katastrofa. A práve z tejto asi 20 kilometrov vzdialenej oblasti sa zrejme dostal vírus aj do Košíc.

Stránky