AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Košice. K dnešnému dňu bolo potvrdených 213 prípadov u diviačej zveri a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Infikovaná zóna bola pre domáce ošípané zrušená

Na území Slovenska naďalej prebieha intenzívny lov diviačej zveri. V poľovníckej sezóne 2019/2020 sa poľovníkom podarilo znížiť stavy diviačej zveri o 75 223 kusov.

AMO sa zrejme ľudským pričinením posunul až o 20 km

Okresný úrad Košice-okolie, pozemkový a lesný odbor prišiel po marcovom masívnom náleze zdochlín diviakov s razantným krokom - v zmysle zákona o lesoch vydal až do odvolania zákaz využívania niektorých lesov verejnosťou. Najväčším nebezpečenstvom je, že ľudia zanesú vírus do obcí a môžu sa nakaziť chovy ošípaných, čo by bola katastrofa. A práve z tejto asi 20 kilometrov vzdialenej oblasti sa zrejme dostal vírus aj do Košíc.

AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v okresoch Trebišov, Michalovce a od 17.1.2020 aj v okrese Košice-okolie. K dnešnému dňu bolo potvrdených 196 prípadov u diviačej zveri a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Infikovaná zóna bola pre domáce ošípané zrušená

Na území Slovenska naďalej prebieha intenzívny lov diviačej zveri. V poľovníckej sezóne 2019/2020 sa poľovníkom podarilo znížiť stavy diviačej zveri o 75 223 kusov.

Na túre prenasledoval 12 ročného Alessandra medveď. Pozrite sa, ako sa zachoval

Video z túry v Dolomitoch, na ktorú sa pred pár dňami vybrala talianská rodinka obletelo celý svet. Zobrazuje totiž niečo, čo prekvapilo nielen prítomných, ale všetkých, ktorí mali možnosť zatiaľ video vidieť.

Vtáčia kriminalita

Poľovníci spolu s ochranármi chcú pomáhať pri odhaľovaní vtáčej kriminality. Každý rok na jar sa objavujú prípady, kedy sú nájdené uhynuté vzácne druhy dravcov v dôsledku otráv. Ani tento rok žiaľ nebol výnimkou. Ohrozené tak môžu byť nie len dravce, ale aj psy, či dokonca ľudia. Pozrite si reportáž, ktorú sme natáčali aj s predsedom Ochrana dravcov na Slovensku Jozefom Chavkom. Na dravcoch záleží.

AMO pod kontrolou

Africký mor ošípaných máme na Slovensku pod kontrolou od roku 2014 odkedy sa prvý raz objavil v Poľsku. Od tohto obdobia vykonávame preventívne opatrenia, odoberáme vzorky z ulovených a uhynutých diviakov, znižujeme hustotu diviačej zveri a každoročne je schvaľovaný Národný kontrolný alebo aj eradikačný program proti AMO. Aká je spolupráca poľovníkov a veterinárov od počiatku si môžete vypočuť v nasledovnom videu.

Sokoliarstvo na zozname UNESCO

Slovenskí sokoliari predložili spolu s ďalšími šiestimi štátmi návrh na zápis do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Spolu sa tak k sokoliarskej tradícii hlási 24 krajín. Napriek tomu, že naši sokoliari patria k svetovej špičke, na zápis do svetového zoznamu stále čakajú. Slovenská komisia nás do národného zoznamu neprijala 5 krát. Zapísaní sme boli až v roku 2019. Držiteľom zápisu sokoliarstva do národného zoznamu je Slovenský klub sokoliarov pri SPK.

PRE ZAPNUTIE VIDEA KLIKNITE NA FOTKU:

Stránky