Muškárenie

Dátum zverejnenia: Pi, 06/09/2017 - 16:01

Muškárenie je jedným z najznámejších spôsobov lovu rýb. Muškáriť môžeme nielen v pstruhových vodách- klasické muškárenie na lososovité druhy rýb, ale stále viac rybárov využíva tento spôsob lovu aj v mimo pstruhových vodách. Na umelé mušky v mimo pstruhových vodách môžeme uloviť nielen kaprovité druhy rýb, ale aj dravce. Muškáriť možno v tečúcej i stojatej vode. Muškárenie delíme podľa toho, aké mušky používame- na lov suchými a mokrými muškami a na lov nymfami a strimermi. Voľba mušky je závislá od druhu rýb, ktoré chceme loviť a od správania sa rýb.

Mokré mušky používame v období, keď ryby nevidíme- neprezrádzajú sa krúžkami pri hladine, keď zbierajú potravu pod hladinou a v stĺpci vody a svoje stanovište prezrádzajú občasným zábleskom tela, pričom sa krúžky na hladine tvoria iba ojedinele. Nymfami lovíme v období, keď sa ryby zdržujú vo voľnej vode mimo silného prúdu, pri dne, alebo neprejavujú záujem o ponúkanú nástrahu. V takej situácii stoja na dne, občas sa posunú smerom dopredu a potravu zbierajú iba v bezprostrednej blízkosti stanovišťa. Mokrými muškami a nymfami lovíme aj v hlbších, rozľahlejších vodách a na miestach so silným prúdom.

 

zdroj: ISBN 0231-8768 Poľovníctvo a rybárstvo 1997

107
Hlasované
8273

Komentáre

Obrázok používateľa whiskysour

velmi oblubujem muskarenie na mimo pstruhovych vodach. najcastejsie chytam mreny (neskutocny zazitok), a za poslednu dobu som mal dostatok stastia a podarilo a mi zdolat na musak kapra (7kg), sumca, nejake bolene, zubace...