Parožie ako dekorácia

Dátum zverejnenia: Ut, 03/14/2017 - 18:01

Pozeral som sa na veľkú drevenú krabicu s parohami v mojej poľovníckej izbe a premýšľal som že niektoré sú kľúčom k spomienke ale zase iné by sa mohli využiť na niečo užitočné. Po tejto mojej úvahe som sa rozhodol že sa pokúsim spomienky pretvoriť na niečo praktické.


Viete, bol som vychovaný k presvedčeniu, že parohy sú posvätné relikvie. Ale akonáhle som si uvedomil, že vytvoriť napríklad rukoväť na nôž či kľučku na dvere je oveľa lepšie ako mať spomienky zapadané prachom v krabici. Čoskoro som zistil moje parohy začali byť užitočné veci. No, užitočné možno, ale estetické určite.

 

Konferenčný stolík
Zlou správou je že budete potrebovať veľa parohoviny, aby to fungovalo. Dobrou správou je, nemôžete to pokaziť keďže nikto nevie ako to má vyzerať :D

Chcem zdôrazniť že pri brúsení a rezaní parohoviny je dobré nosiť respirátor alebo aspoň ochranné rúško na tvár keďže vzniká veľké množstvo prachu. Po získaní správneho bezpečnostného vybavenia budete najskôr pre tento projekt potrebovať vrchné sklo. Najjednoduchší spôsob, ako si ho zaobstarať je kúpiť starý konferenčný stolík so sklenenou doskou z bazáru a vyhodiť jeho nohy. Teraz potrebujete len napasovať parohy a primontovať ich ku sklu tak aby bol stolík stabilný a funkčný. Použite dištančné skrutky, tmel a lepidlo tak aby skrutky nebolo vidieť resp. ak ich už musíme mať na očiach nech majú aspoň ozdobné hlavičky. Nie je to príliš ťažké, len časovo náročné. Vyrovnanie štyroch nôh je najťažšia časť.

 

Soľnička a korenička

Je to jednoduché stačí vám elektrická vŕtačka. Budete potrebovať zverák, parohy a vŕtačku.

Paroh obaľte do utierky aby sa nepoškriabal a uzamknite ho pevne do zveráka. Následne odrežte špičku vetvy. Z odrezanej strany začnite vŕtať široký otvor cez ktorý budete koreničku resp. soľničku plniť. Ak otvor máte navŕtaný paroh otočte a tenkým vrtákom vytvorte malé dierky z opačnej strany tak aby sa soľ či korenie pekne sypali z daných otvorov. Po dokončení paroh dôkladne očistite umyte a vysušte. Spodnú časť upchajte plastovou zátkou ktorú kúpite v každom dobrom železiarstve a korenička / soľnička je hotová. Môžete použiť bielu farbu a koreničky si označiť S/P.

 

Prak
Potrebujete vetvu v tvare V ale mala by byť čo najviac rovnomerná lebo s nerovnomerným prakom sa zle a nepresne strieľa. Paroh skráťte na požadovanú dĺžku a ako gumu na napriahnutie použite chirurgické hadičky ktoré sa dajú kúpiť v lekárni alebo v zdravotníckych potrebách a kus kože ako držiak na strelu.

 

Rukoväť noža

Rukoväť na nôž je už o čosi náročnejšia na výrobu. Paroh si poriadne obaľte do uteráka a uzamknite do zveráka. Následne odrežte koniec vetvy v požadovanej dĺžke. Do odrezanej časti začnite vŕtať do požadovanej hĺbky podľa čepele noža. AK bude otvor dostatočný namažte čepeľ noža kvalitným lepidlo, vnútro paroha vyplňte tmelom a obe časti spojte, zaťažte a nechajte aspoň jeden jed uschnúť na suchom a teplom mieste.

 

Pracka na opasok
Veľké parohy sú na výrobu pracky najvhodnejšie. Opäť upevnite utierkou obalený paroh do zveráka a odrežte pučnicu. Do odrezanej časti navŕtajte 3 až 4 dierky asi do polovičnej hĺbky odrezanej pučnice a pripevnite pomocou kovových kolíkov opasok a to tak že kolíky namažete kvalitným lepidlom.

 

Vešiak na zbraň

Vešiak na zbraň som si vytvoril z maličkého paroha ktorý som nevedel inač využiť. Jednoducho som ho prevŕtal na troch miestach a upevnil na stenu. Je to jednoduché riešenie ale keď si tam zavesím zbraň a klobúk vyzerá to veľmi pekne.

 

Svietnik

Do paroha vyvŕtajte široké otvory asi tak do polovičnej hĺbky paroha a do otvorov vložte sviečky. Veľmi pekná dekorácia na chalupu či do poľovníckej miestnosti.

1461
Hlasované
11944