Ulovili tisíce diviakov, nestačí to

Dátum zverejnenia: Ut, 03/14/2017 - 08:49

Diviaky nás trápia už niekoľko rokov. V lani rozryli obecné ihrisko, tento rok na jar zase, pekne prekyprili pôdu na pozemku pri požiarnej nádrži, "spomínajú trpko starostovia obcí.
Vymôcť si náhradu škody je pritom veľmi problematické. "Pre obce to vôbec nemalo zmysel, všetko si nechali opraviť na vlastné náklady. Väčšinou sú obce obklopené lesmi a v blízkosti sú aj polia, v ktorých diviaky hodujú.

Vyháňame ošípané z ich prirodzeného prostredia, hovoria poľovníci
Hoci poľovnícky rok skončí až na sklonku marca, na mnohých miestach už teraz vedia, že prekonajú rekord v počte ulovených diviakov.
"Pravdepodobne to tak bude, aspoň podľa toho čo nám hlásia kolegovia z jednotlivých lokalít rekordný rok v počte ulovených diviakov. Rolu hrá asi aj to, že sa diviačia zver sa nerušene množí.

Ak odlovíme málo diviakov, neznamená to, že nutne museli napáchať menšie škody, "vysvetlil poľovník Michal.
Poľovníkov trápia diviaky aj kvôli tomu, že likvidujú ostatné zver. Napríklad zabíjajú čerstvo narodené srnca, ale tiež zajace či bažanty. Za škody môžu ale aj ľudia sami.
"Vyháňame diviačiu zver z ich prirodzeného prostredia. Plochy lesov sú malé a často natesnané hneď vedľa polí. Sú to inteligentné zvieratá, a keď ich niekto vyháňa z lesa, rýchlo si zvyknú inde.
Na jedno divoké prasa pribudnú za rok štyri nové
Ani veľké počty ulovených kusov nemusia stačiť. Máme až šesťkrát viac diviakov ako by malo byť. Poľovníkov k tomu trápi starnutia členskej základne a málo nových členov.
"Ľudia si často myslia, že odstrel ide ako na bežiacom páse. Lenže na jedného streleného diviaka strávite aj sedem až desať nocí na posede, "objasnil poľovník Michal.
Výlov diviakov navyše nezáleží len na poľovníkov, ale je potrebné, aby spolupracovalo viac inštitúcií.
Keď sme žali kukuricu na zrno, nechali sme jeden lán stáť. Všetky diviaky z okolia sa tam zhromaždili a týždeň po zbere tam poľovníci odstrelili tridsať kusov, "povedal poľovník Michal, podľa ktorého je spolupráca s poľovníkmi jediným prostriedkom, ako škody trochu mierniť.
Je veľmi ťažké a namáhavé domôcť sa náhrady škody od kompetentných ktoré diviačia zver spôsobuje. "Asi potrebujeme, aby diviaky rozryli hlavne golfové ihriská, až potom sa o to niekto bude zaujímať," zmienil ironicky Michal.

1562
Hlasované
11123