5 tipov ako uloviť jeleňa

Dátum zverejnenia: Ne, 12/11/2016 - 09:49

Lov na jeleňa hlavne kapitálneho môže byť jedna z tých ťažších poľovačiek. Nasledujúcich 5 rád Vám uľahčí celý proces poľovačky na Vami vysnívaného jeleňa. Samozrejme každý poľovník by chcel dostať povolenku na lov statného, trofejového jeleňa ale to si musí poľovník zaslúžiť svojou dlhoročnou snahou a prácou v prírode.

1. Výskum

V prvom rade si musíme spraviť prieskum. Vystreliť na zver dokáže skoro každý ale nájsť ju už nie. Poľovník pri poľovačke na veľkého jeleňa musí poznať dokonale terén a revír. Treba poznať všetky zákutia, čistinky a kŕmne zariadenia. Na škodu nie je ani rada kolegov. Ak máme okruh kde by sa mal jeleň zdržiavať vieme ho obstopovať a tak súžiť lokalitu jeho výskytu na minimum. Používajte pri hľadaní nové technológie. Nočné videnia, termokamery či fotopasce.

2.Dbajte na smer vetra

Jeleň má veľmi dobrý čuch a väčšinou len podľa svojho čuchu vie zistiť že je v nebezpečenstve alebo že sa v jeho blízkosti niekto nachádza. Vietor Vám môže byť dobrý pomocník len sa musíte držať zásady, vždy sa približujte k jeleňovi v smere proti vetru prípadne ak fúka bočný vietor. Nikdy nie v smere vetra, to by Vás zver hneď ucítila a Váš lov by bol neúspešný. Na zistenie vetra použite naslinený prst prípadne odtrhnuté semená tráv ktoré voľne pustíte na zem.

3. Rozumieť jeho stravovacím návykom

Jeleň navštevuje napájadlá a pašu každý deň takmer v rovnakom čase. Správny poľovník by si mal kapitálneho jeleňa najskôr vyhliadnuť, pozorovať ho, „zoznámiť sa“ a až tak pristúpiť k lovu. Každá zver má rada pravidelnosť, čiže je dobre si odpozorovať kedy jeleň vychádza v ranných hodinách a kedy vo večerných a podľa toho si naplánovať a prispôsobiť aj svoju poľovačku.

 4. Prikrmovanie

Je známe že o zver je nutné sa starať. Pred lovom na samotného jeleňa by sme nemali zabúdať na plnenie si svojej poľovníckej povinnosti a to prikrmovanie. Ak budeme jeleniu zver prikrmovať a dodávať je látky ako soli a mineráli, zver nám to vráti vo veľkosti a sile jej parožia.

5. Prax

Prax – prax – prax. Ak dôjde k samotnému lovu a k streľbe na nášho vysnívaného jeleňa nesmieme minúť! Nie len z dôvodu že by sme prišli o našu trofej ale aj preto aby sme nebodaj nepoškodili zver, postrelená a poranená zver vie utekať na veľké vzdialenosti kde je na koniec veľká pravdepodobnosť že uhynie. Preto každý lovec musí mať dostatočnú prax s narábaní zo zbraňou a taktiež zo streľbou. Nikdy sa nikto nenaučil presne strieľať iba s literatúry alebo z video návodov. Pri streľbe je nevyhnutná prax. Netreba však zabúdať že pri úspešnom zásahu máte za sebou stále len polovicu vašej práce, ulovenú zver je potrebné ešte riadne ošetriť a to je dosť veľká zaberačka na ktorú treba mať aj trošku lepšiu fyzickú kondíciu.

 

Lov jeleňa si vyžaduje aj určitý stupeň mentálnej vyspelosti. Lovec musí byť rozvážny, skúsený a trpezlivý. Iba takto sa vie dopracovať k úspechu kde mu bude odmenou nie len krásna trofej ale hlavne pocit zadosťučinenia a množstvo poľovníckych zážitkov.

1954
Hlasované
12929