AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v 16-tich okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou, Prešov, Bardejov, Sabinov, Revúca, Veľký Krtíš, Gelnica. K 31.3.2021 bolo potvrdených 1855 prípadov u diviačej zveri a 28 prípadov v chove domácich ošípaných.

Mimoriadne povolenie a usmernenie k lovu zveri 2021

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ako príslušný orgán podľa § 72 písm. m) zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, podľa § 57 ods 2. zákona o poľovníctve

povoľuje mimoriadny lov na území Slovenskej republiky
druh zveri: bažant poľovný (pochádzajúci z umelého chovu) v termíne od 1.3.2021 do 31.3.2021 vrátane vo všetkých uznaných a samostatných bažantniciach.

V liste, ktorý nájdete v prílohe, je uvedené:

AMO: Aktuálna situácia na Slovensku

Africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v 16-tich okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou, Prešov, Bardejov, Sabinov, Revúca, Veľký Krtíš, Gelnica. K 26.2.2021 bolo potvrdených 1195 prípadov u diviačej zveri a 28 prípadov v chove domácich ošípaných.

Proti zákazu poľovníctva, rybárstva a lesníctva na 10% rozlohy EÚ hlasovali všetky členské krajiny EÚ

Európska komisia (EK) vypracovala už druhý návrh, podľa ktorého by sa na 10% územia EÚ mal zakázať ako výkon práva poľovníctva, tak rybolov či lesníctvo. Rybárčenie a poľovníctvo boli v rámci návrhu zaradené do úrovne deštruktívnych a nezvratných činností, akou je napríklad ťažba nerastných surovín. Na rokovaní výboru expertov EK NADEG 17. 2.

AMO: Belgicko oficiálne bez prítomnosti vírusu

Európska komisia a Svetová organizácia pre zdravie zvierat vyhlásili Belgicko za krajinu bez výskytu afrického moru ošípaných (AMO). To znamená, že krajina znovu získa štatút krajiny bez AMO. Belgická federálna agentúra pre bezpečnosť potravinového reťazca (FASFC) v novembri uviedla, že všetky obmedzenia spojené s AMO budú zrušené, takže Belgicko už nebude zahrnuté v mape európskych krajín, ktoré sú postihnuté morom.

Stránky