Lov dravých rýb

Dátum zverejnenia: Št, 12/08/2016 - 16:33

Chytanie dravcov

Chytanie dravcov na plavák má taktiež svoje špecifikácie. V prvom rade používame tvrdšie udice ktoré sú odolnejšie a konštrukčne inač riešené keďže sú prispôsobené k zdolávaniu silných a bojovných rýb. Nezabúdajme že dostatočne silné a odolné musí byť aj ostatné vybavenie rybárskeho náčinia a to robustnejší navijak, pevný a dostatočne dlhý vlasec, objemný plavák a väčší odolný háčik prípadne trojháčik. Ak podceníme niektoré z komponentov môžeme ľahko prísť o veľkú trofejovú rybu lebo nás zlyhá naše rybárske náčinie. Ak sme mali pred lovom na pamäti všetky tieto skutočnosti stačí už len na háčik upevniť návnadu (živú či mŕtvu rybu alebo jej časť) nahodiť do vody a čakať na náš úlovok.

Je dobre mať na pamäti že existujú aj univerzálne sady na rybolov ktoré nahrádzajú rôzne druhy navijakov, udíc, vlascov či iného rybárskeho vybavenia. Tieto sady nemôžu 100 % nahradiť  špeciálne náčinie ale pre rekreačného a rybára začiatočníka to nemusí byť zlá voľba keďže investícia nie je až tak vysoká a hlavne keď nevieme či nás rybačky chytia za srdce a či v nich budeme pokračovať. Tiež si musíme uvedomiť že rybárske náčinie za nás ryby nechytá len nám rybolov uľahčuje. Všetko závisí od šikovnosti a zručnosti toho konkrétneho rybára. Zmyslom rybárčenia nie je ťahať z vody jednu veľkú rybu za druhou ale je to najmä o pohode, relaxe, pobyte v prírode a starostlivosti o naše vodné hospodárstvo a chov rýb.

Časy keď rybár šiel k vode aby si zabezpečil lacnú rybu sú už dávno preč a väčšina moderných (športových rybárov) sa riadi heslom „chyť a pusť“ a k vode chodia najmä za zážitkami pričom si svoje úlovky vyfotia a nepoškodené vracajú späť do vody aby tam stále ostala šanca že sa s tou danou rybou stretnú ešte niekedy v budúcnosti.

47
Hlasované
6826